Cijene dionica na azijskim burzama znatno pale, dolar oslabio

Cijene dionica na azijskim burzama znatno pale, dolar oslabio

Foto:

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica znatno pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su prinosi na američke obveznice dosegnuli ključnu razinu od 3 posto, pa kompanije upozoravaju da im rastu troškovi kreditiranja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:30 sati u minusu 0,7 posto, skliznuvši na najnižu razinu u tri tjedna.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru i Hong Kongu skliznule između 0,3 i 0,8 posto.

Strahuje se od povećanja kamatnih stopa


Loše raspoloženje na azijskim burzama posljedica je rasta prinosa na američke državne obveznice jer bi zbog jačanja inflacije, među ostalim zbog snažnog rasta cijena nafte, američki Fed i druge središnje banke u svijetu mogle povećati kamatne stope.

Prinosi na 10-godišnje američke obveznice dosegnuli su jučer, prvi put nakon četiri godine, psihološki važnu razinu od 3 posto.

Jutros su, doduše, skliznuli na 2,99 posto, no ako prinosi premaše 3,04 posto, što bi bila njihova najviša razina od siječnja 2014., to bi, kažu analitičari, pokolebalo ulagače na burzama dionica.

Posljednji put kada su prinosi bili na toliko visokim razinama, sklonost ulagača prema riziku naglo je pala, što je pritisnulo tržišta dionica.

Rast prinosa na obveznice, naime, ne odgovara tržištima dionica jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi ulagači mogli dio svojih sredstava preusmjeriti iz dionica u obveznice.

Predstavljanje poslovnih rezultata kompanija iz S&P sastava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga ni bolji od očekivanja poslovni rezultati kompanija ne uspijevaju oraspoložiti ulagače. Tako su jučer na Wall Streetu cijene dionica Alphabeta, krovne kompanije Googlea, i Caterpillara oštro pale, premda su njihovi poslovni rezultati bili bolji od očekivanja.

Dosad je oko 25 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvješća, pri čemu ih je 77 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 21 u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije dva tjedna očekivali rast od 18,4 posto.

Nastavi li se tako, bit će to najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

''Ako cijene dionica padaju, uz rast zarada kompanija od 20 posto i rast gospodarstva od 3 posto, tržište je u problemima. Reakcija tržišta mogla bi pokazivati da se bliži završetak trenda rasta cijena dionica koji traje od 2009. Ulagači bi mogli pomisliti da će najbolje razdoblje tržišta uskoro biti iza nas'', kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Cijene nafte stabilno se kreću

A nakon što su danima rasle, cijene se nafte jutros stabilno kreću blizu najviših razina od kraja 2014. godine. Jutros se cijena barela na londonskom tržištu kreće na jučerašnjim razinama od oko 73,75 dolara, dok se na američkom tržištu barelom trguje po cijeni od 67,65 dolara.

A nakon što je danima jačao, zahvaljujući rastu prinosa na američke državne obveznice, dolar je jutros blago oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,84 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 91,07 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 108,85 jena, kao i jučer u ovo doba.

No američka je valuta blago oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2225 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2210 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara