Cijene dionica na Wall Streetu pale drugi tjedan zaredom

Cijene dionica na Wall Streetu pale drugi tjedan zaredom
Foto: EPA

NA Wall Streetu su cijene dionica oštro pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, a i na drugim se svjetskim burzama trgovalo oprezno zbog naznaka usporavanja rasta kineskog, ali i drugih najvećih svjetskih gospodarstava usporava. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 1,25 posto, na 24.100 bodova, dok je S&P 500 pao 1,2 posto, na 2.599 bodova, a Nasdaq indeks 0,8 posto, na 6.910 bodova.

Nakon dva tjedna oštrog pada, Dow Jones i S&P 500 indeks ponovno su uronili u području korekcije, odnosno 10 posto ispod svojih rekordnih razina dosegnutih prije nešto više od dva mjeseca. A početak tjedna nije najavljivao takav razvoj situacije jer je na burzama vladalo dobro raspoloženje, zahvaljujući optimizmu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji je poručio da bi trgovinski dogovor između SAD-a i Kine mogao biti postignut u roku, do početka ožujka.

Ulagači se uznemirili zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva

Međutim, polovicom tjedna splasnuo je entuzijazam ulagača. Uznemirili su ih slabiji nego što se očekivalo podaci koji pokazuju da se rast kineskog gospodarstva osjetno usporava. U studenome je u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu promet u maloprodaji porastao po najnižoj stopi od 2003., dok je industrijska proizvodnja ojačala najsporije u posljednje tri godine jer je oslabila domaća potražnja.

„Podaci ukazuju na slabost kineskog gospodarstva, što je rezultat trgovinskog rata, a ulagače zabrinjava i krvarenje globalnog gospodarstva”, kaže Ryan Larson, direktor u tvrtki RBC Global Asset Management. Kineski mediji pišu kako vlasti razmatraju nove mjere koje bi trebale spriječiti daljnje usporavanje rasta gospodarstva.

Zabrinutost zbog povećavanja kamatnih stopi

Neki analitičari očekuju, naime, da bi se u idućoj godini rast kineskog gospodarstva mogao usporiti na 6 posto, najnižu razinu od 1990. godine, dok se ove godine očekuje rast od 6,5 posto. Uz to, ulagači su, kažu analitičari, zabrinuti zbog očekivanja da će američka središnja banka Fed uskoro povećati kamatne stope, usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, negativnih signala s tržišta obveznica koji najavljuju približavanje recesije u SAD-u, nesigurnosti u vezi Brexita...

Zbog toga je i na europskim burzama prošloga tjedna vladala nestabilnost, no indeksi su ponešto porasli. Londonski FTSE indeks ojačao je 1 posto, na 6.845 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,7 posto, na 10.865 bodova, a pariški CAC 0,8 posto, na 4.853 boda. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1,4 posto, na 21.374 boda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara