Cijene dionica na Wall Streetu porasle drugi dan zaredom

Cijene dionica na Wall Streetu porasle drugi dan zaredom
Foto: EPA

NA WALL STREETU su cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

Dow Jones ojačao je 0,42 posto, na 23.531 bod, dok je S&P 500 porastao 0,70 posto, na 2.549 bodova, a Nasdaq indeks 1,26 posto, na 6.823 boda.

Nakon što su u petak ti indeksi skočili više od 3 posto, jučer je nastavljen njihov oporavak.

Zbog strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva, na Badnjak je S&P 500 indeks zaronio na najnižu razinu u 20 mjeseci. No, od tada je porastao više od 9 posto.

Pritom je najviše skočio u petak, gotovo 3,5 posto, jer je predsjednik Feda Jerome Powell poručio da je središnja banka svjesna rizika po gospodarstvo i da će biti fleksibilna po pitanju kamatnih stopa.

To je odagnalo strahovanja ulagača da će Fed daljnjim povećanjem kamata naštetiti rastu američkog gospodarstva.

"Mislim da Kina to želi riješiti"

Dodatni poticaj tržištu predstavlja nada ulagača u napredak trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, koji su počeli u ponedjeljak u Pekingu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump u nedjelju je izjavio kako trgovinski razgovori s Kinom idu vrlo dobro i kako slabosti u kineskom gospodarstvu predstavljaju za Peking razlog da teži dogovoru.

„Mislim da Kina to želi riješiti. Njihovo gospodarstvo nije u dobrom stanju. Mislim da im to daje veliki poticaj za pregovore”, rekao je Trump.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je u ponedjeljak da će Kina u dobroj vjeri pregovarati sa SAD-om kako bi se riješili trgovinski problemi, dok je ministar trgovine SAD-a Wilbur Ross poručio da vidi dobre izglede za razuman dogovor.

„Glavno je da američka vlada očekuje napredak u pregovorima s Kinom. To tržište smatra vrlo važnim”, kaže Rick Meckler, partner u tvrtki Cherry Lane Investments.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a među najvećim dobitnicama bila je dionica Amazon.coma, s rastom cijene za 3,4 posto.

Zahvaljujući tome, tržišna vrijednost tog tehnološkog diva dosegnula je 797 milijardi dolara, pa se probio na čelo liste američkih kompanija s najvećom tržišnom vrijednošću.

Slijedi softverski div Microsoft s vrijednošću od 784 milijarde dolara.

Donedavno je na čelu te liste bio Apple s vrijednošću većom od 1.000 milijardi dolara, no posljednjih mjeseci cijena dionice tog tehnološkog diva pala je gotovo 30 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,39 posto, na 6.810 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,18 posto, na 10.747 bodova, a pariški CAC 0,38 posto, na 4.719 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara