Cijene dionica padaju na europskim burzama drugi dan zaredom

Cijene dionica padaju na europskim burzama drugi dan zaredom
Ilustracija: EPA

NA EUROPSKIM su burzama ujutro cijene dionica pale, drugi dan zaredom, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, s obzirom na to da rastu tenzije između SAD-a i Kine uoči nastavka trgovinskih pregovora krajem ovoga tjedna.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je jučer potonuo 1,1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,20 posto, na 7.156 bodova, dok frankfurtski DAX stagnira na oko 11.970 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,05 posto, na 5.455 bodova.

Među najvećim gubitnicima automobilski sektor

Među najvećim je gubitnicima jutros automobilski sektor, koji je osjetljiv na pitanja carina i u kojemu su cijene u prosjeku pale 0,5 posto, a u minusu je i tehnološki sektor, za 0,4 posto.

Ulagači su oprezni zbog rasta tenzija između SAD-a i Kine, zbog čega je jučer na Wall Streetu S&P 500 indeks potonuo više od 1,5 posto.

Još nedavno ulagači su se nadali napretku u pregovorima koji će se 10. i 11. listopada održati u Washingtonu. No, posljednjih dana tenzije ponovno rastu.

Američka vlada proširila je jučer 'crnu' listu kineskih kompanija koje ne mogu kupovati komponente američkih proizvođača bez posebne dozvole američke vlade, a na tu su listu uvršteni neki od vodećih kineskih tehnoloških start-upova.

Uz to, Washington je uveo vizne restrikcije za dužnosnike kineske vlade i Komunističke partije koje smatra odgovornim za zlostavljanje muslimanske manjine u provinciji Xinjing.

Agencija Bloomberg objavila je, pak, da Washington nastavlja s naporima usmjerenima na ograničavanje odljeva kapitala u Kinu, dok South China Morning Post piše kako je Kina smanjila očekivanja uoči pregovora u Washingtonu.

Trgovinski sukob koji traje već godinu dana

Trgovinski sukob između SAD-a i Kine traje već više od godinu dana, pri čemu su obje strane povećale carine, što je negativno utjecalo na međunarodno trgovanje i izazvalo usporavanje rasta oba gospodarstva.

Podršku tržištima pruža, pak, nada ulagača da će ovoga mjeseca američka središnja banka, treći put ove godine, smanjiti kamatne stope za daljnjih 0,25 postotnih bodova kako bi potaknula rast gospodarstva.

Jučer je predsjednik Feda Jerome Powell signalizirao da je središnja banka otvorena za daljnje smanjenje kamatnih stopa i druge mjere za poticanje gospodarstva.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,6 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, na 21.456 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara