Cijene dionica porasle na burzama diljem svijeta

Cijene dionica porasle na burzama diljem svijeta
Ilustracija: EPA

NA WALL STREETU se S&P 500 indeks probio iznad granice od 3000 bodova i primaknuo rekordnoj razini jer se ulagači nadaju napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

Dow Jones ojačao je 57 bodova ili 0,21 posto, na 26.827 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,69 posto, na 3006 bodova, a Nasdaq indeks 0,91 posto, na 8162 boda.

U nedostatku važnijih gospodarskih pokazatelja i poslovnih izvješća kompanija najviše pozornosti ulagača privukle su nove optimistične izjave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o trgovinskim pregovorima.

"Razgovori s Kinom teku dobro, oni žele dogovor", kazao je Trump, dok je Larry Kudlow, savjetnik u Bijeloj kući, kazao da bi carine na kineski uvoz, koje bi trebale stupiti na snagu u prosincu, mogle biti povučene ako se pregovori budu dobro odvijali.

Trgovinski odnosi Kine i SAD-a

Nedavno je i Liu He, zamjenik kineskog premijera, kazao da će Kina raditi s SAD-om na uklanjanju problema u trgovinskim odnosima i da bi prekidanje trgovinskog rata bilo dobro za obje zemlje.

Stoga se ulagači nadaju da bi uskoro mogao biti postignut parcijalni sporazum, koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva, a koji je načelno dogovoren prije desetak dana na pregovorima u Washingtonu.

"Ulagači su i dalje optimistični i vjeruju da će se postići nekakav trgovinski dogovor", kaže Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Independent Advisor Alliance.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine američkih kompanija.

Od 75 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih više od 80 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale oko 3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od polovice 2016. godine.

U većini sektora cijene dionica porasle

U većini sektora cijene su dionica jučer porasle, a najviše u energetskom, u prosjeku 1,9 posto, i financijskom, 1,4 posto.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks probio se iznad granice od 3000 bodova i primaknuo na samo 0,7 posto od svoje najviše razine u povijesti.

No trgovalo se suzdržano, na što ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 5,9 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,5 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 posto, na 7163 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,91 posto, na 12.747 bodova, a pariški CAC 0,21 posto, na 5648 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara