Cijene goriva blokirale Europu: U prosvjedima u Portugalu poginuo vozač kamiona

U JEDNOM od prosvjeda koji danas eskaliraju diljem svijeta, u onom u Portugalu ubijen je vozač kamiona.

Dogodilo se to danas u gradiću Alcanena, sjeverno od Lisabona. Manual Agostinho, štrajkaš koji je upravljao blokadom ceste kazao je kako je 52-godišnjaka pregazio natovareni kamion dok mu je ovaj signalizirao da stane. "Jednostavno je prešao preko njega, radi se o ubojstvu, kamion je vozio 50 kilometara na sat", kazao je.

Policajci su vozača kamiona odmah uhitili. Međutim, načelnik policije kazao je da se štrajkaš u znak prosvjeda popeo na kamion i nije htio sići pa je završio ispod kotača. Većina kamiondžija u Portugalu pridružila se štrajku koji je počeo jučer. No danas su se neki vratili na posao što je kod štrajkaša izazvalo bijes.

U Indiji 20 ozlijeđenih

Deseci tisuća vozača kamiona štrajka protiv poskupljenja goriva u Španjolskoj, Francuskoj i Portugalu. Zbog toga već sada dolazi do problema dostave goriva, čak 40 posto benzinskih postaja u Kataloniji je nestalo bez njega, a povećava se nestašica svježeg mesa, ribe i voća u Madridu.

Sve je započelo s prosvjedom ribara u Francuskoj koji je sad zahvatio vozače kamiona u Španjolskoj i Portugalu, no pridružila se i daleka Indija. U tamošnjim neredima u Kashmiru je ozlijeđeno oko 20 ljudi. Policija je, naime, tjerala vodenim topovima stotine vladinih službenika koji su pokušali organizirati prosvjedni marš, javlja AP.

J.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara