Cijene nafte ojačale zbog slabljenja dolara

Cijene nafte ojačale zbog slabljenja dolara
Foto: EPA

CIJENE nafte ojačale su u petak su na međunarodnim tržištima nakon što je tečaj dolara oslabio, a njihov još i veći rast ograničavale su nove napetosti između SAD-a i Kine.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je 26 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 43,57 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 29 centi višoj cijeni, od 41,36 dolara.

"Cijene su na oba tržišta otprilike tamo gdje su bile i ranije ovoga tjedna. Tržište nafte vjerojatno će se vratiti u stanje čekanja u uvjetima sve neizvjesnijeg okruženja“, napominju analitičari PVM-a.

Kina je u petak naložila SAD-u da zatvori svoj konzulat u gradu Chengdu, kao odgovor na prethodni američki zahtjev da Kina zatvori svoj konzulat u Houstonu.

Indeks dolara blizu najnižih razina iz 2018.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, danas je iznosio 94,72 boda, što znači da nije promijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje te je tako i dalje nadomak najniže razine od rujna 2018. godine. Slabiji dolar obično potiče kupovinu roba izraženih u dolarima, poput nafte, jer postaju jeftinije za vlasnike drugih valuta.

Izgledi američkog gospodarstva u posljednjih su se mjesec dana pogoršali zbog ponovnog zatvaranja u nekim saveznim državama uslijed naglog rasta novih slučaja koronavirusa, pokazalo je Reutersovo istraživanje.

Broj Amerikanaca koji su zatražili naknade za nezaposlene u prošlome je tjednu dosegnuo 1,4 milijuna. To je prvi rast u posljednja gotovo četiri mjeseca i sugerira zastoj američkog gospodarskog oporavka zbog ponovnog rasta broja novih slučaja covida-19.

U svijetu je zaraženo više od 15 milijuna ljudi, a umrlo ih je iznad 620 tisuća. I dok širenje infekcije izaziva strah zbog novog gospodarskog zatvaranja, utjecaj na potražnju za naftom ima i eskalacija napetosti dva vodeća svjetska potrošača nafte, SAD-a i Kine.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u petak ujutro zatražilo je od američkog veleposlanstva da zatvori konzulat u gradu Chengdu, nakon što je Washington naložio zatvaranje kineskog konzulata u Houstonu.

U odvojenom izvješću, Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 44,62 dolara, što je za 38 centi više u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara