Cijene nafte pale ispod 62 dolara

Cijene nafte pale ispod 62 dolara
Ilustracija: EPA

CIJENE nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod 62 dolara zbog ograničenog napretka u rješavanju američko-kineskog trgovinskog spora, veće norveške proizvodnje i očekivanja rasta američkih zaliha.

Kinezi su pesimistični

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 70 centi u odnosu na prethodni dan, na 61,74 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 73 centa nižoj cijeni, od 56,32 dolara.

Izvor iz kineske vlade je prema izvješću CNBC-ja kazao da u Pekingu vlada pesimizam u pogledu trgovinskog sporazuma s SAD-om. Dugotrajni spor dva vodeća svjetska gospodarstva prigušuje izglede za rast svjetskog gospodarstva i potražnje za naftom.

"Uzlazni trend na tržištu nafte možda je oslabio zbog ne baš ružičastih izvješća iz Kine o trgovinskom ratu", drži Craig Erlam iz OANDA-e.

Dodatni pritisak na cijene nafte stvorili su i povećana norveška proizvodnja i očekivanja daljnjeg rasta zaliha sirove nafte u SAD-u.

Rast zaliha sirove nafte i dalje se nastavlja

Proizvodnja u Norveškoj porasla je u listopadu više nego što se službeno predviđalo, zbog ranijeg početka proizvodnje u polju Johan Sverdrup. To polje spada među najveća u Sjevernom moru, a njegovi se bareli prodaju na londonskom tržištu.

Analitičari u prosjeku očekuju i da će najnovija izvješća iz SAD-a pokazati rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za oko 1,1 milijun barela. Time bi se rast nastavio četvrti tjedan zaredom.

Američki institut za naftu (API) objavit će tjedno izvješće tijekom dana, a vlada sutra.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojim službenim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 63,44 dolara, što znači da je porasla 32 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara