Cijene nafte pale prema 59 dolara

Cijene nafte pale prema 59 dolara
Ilustracija: EPA

CIJENE nafte pale su danas na međunarodnim tržištima prema razini od 59 dolara nakon što su najnoviji podaci iz SAD-a pokazali neočekivano velik rast zaliha.

Na londonskom je tržištu cijena barela jučer pala 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 59,23 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 56 centi nižoj cijeni od 53,92 dolara.

Rast zaliha sirove nafte

Trgovci su se danas fokusirali na izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 4,5 milijuna barela. Analitičari su očekivali upola manji rast.

Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tijekom dana.

Značajniji pad cijena zakočile su naznake da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) razmatra mogućnost značajnijeg ograničenja opskrbe od trenutno važećih 1,2 milijuna barela dnevno kada se uključi i skupina neovisnih proizvođača predvođena Rusijom.

Razlog za razmatranje te opcije zabrinutost je zbog prognoza o slabom rastu potražnje u sljedećoj godini.

Neki analitičari sumnjaju da OPEC ima prostora za dodatno ograničenje opskrbe.

"Bit će teško nagovoriti članice da dodatno, i to značajno, smanje opskrbu, posebno kada se ima u vidu da neke među njima nisu pretjerano revne ni u realizaciji već dogovorenog ograničenja", stoji u bilješci nizozemske banke ING.

OPEC i saveznici raspravljat će o važećem sporazumu 5. i 6. prosinca u Beču.

Trump kaže da okončanje trgovinskog sukoba s Kinom dobro napreduje

Raspoloženje na tržištu podržava i ublažavanje trgovinskih napetosti između Kine i Sjedinjenih Država, dva vodeća svjetska gospodarstva i naftna potrošača, ističu trgovci.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je početkom tjedna da napori da se okonča trgovinski sukob s Kinom dobro napreduju, a njegovu je ocjenu jučer potvrdio i kineski ministar vanjskih poslova Le Yucheng.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica jučer iznosila 59,78 dolara, što znači da je porasla 28 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara