Cijene nafte prošlog tjedna porasle više od 3 posto

Cijene nafte prošlog tjedna porasle više od 3 posto
Foto: EPA

CIJENE nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna porasle više od 3 posto nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri odlučili dodatno smanjiti proizvodnju kako bi podržali cijene.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla više od 3 posto, na 64,38 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 7,3 posto, na 59,20 dolara.

Rast cijena nafte zahvaljuje se dogovoru OPEC-a i njegovih partnera, uključujući Rusiju, o daljnjem smanjenju proizvodnje kako bi spriječili preveliku ponudu u uvjetima usporavanja rasta globalnog gospodarstva i potražnje za naftom.

Proizvodnja će u prvom tromjesečju 2020. biti smanjena za dodatnih 500.000 barela dnevno, uz striktnije poštovanje dogovorenih kvota i određene prilagodbe.

Trenutno smanjenje proizvodnje OPEC+ iznosi 1,2 milijuna barela dnevno, a novim sporazumom smanjenje će dosegnuti 1,7 milijuna barela dnevno ili oko 1,7 posto globalne naftne proizvodnje.

I dok OPEC smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje, kao što su Norveška i Brazil, već je dulje povećavaju.

Mogući rast cijena zbog smanjenja proizvodnje OPEC+ vjerojatno će ići na ruku američkim proizvođačima koji ne sudjeluju u sporazumu i povećavaju proizvodnju, čime umanjuju utjecaj OPEC-ova smanjenja proizvodnje na cijene.

U SAD-u se proizvodnja nafte kreće na rekordnim razinama, oko 13 milijuna barela dnevno, premda proizvođači iz tjedna u tjedan smanjuju broj aktivnih bušotinskih postrojenja.

Izvješće tvrtke Baker Hughes, objavljeno u petak, pokazuje da je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen sedmi tjedan zaredom, i to za njih pet, na ukupno 663, što je najmanji broj aktivnih postrojenja od travnja 2017. godine.

U istom lanjskom razdoblju aktivno je bilo 877 postrojenja. Od početka godine broj aktivnih bušotinskih postrojenja smanjen je u SAD-u za 222 pa će u ovoj godini biti zabilježen prvi pad tog broja od 2016. godine.

"No proizvodnja nafte iz škriljaca u Sjevernoj Americi rast će i dalje čak i u okruženju nižih cijena nafte", navode analitičari tvrtke Rystad Energy u osvrtu na situaciju na tržištima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara