Ciklon Tomas razorio sjever i istok Fidžija

Ciklon Tomas razorio sjever i istok Fidžija

Tekst: F.M.
Foto: AFP


SNAŽNI ciklon Tomas uništio je preko polovice kuća u selima na sjeveru Fidžija, ali na svu sreću samo je jedna osoba poginula, javili su danas predstavnici vlasti te otočke nacije.

Puni razmjer štete moći će se utvrditi tek kad se ponovno uspostave telefonske linije u regijama najteže pogođenim ciklonom, a jučer je prekinut policijski sat koji je važio za cijelu državu, iako je i dalje na snazi izvanredno stanje. Izvanredno stanje ostat će na snazi u istočnim i sjevernim krajevima zemlje još 30 dana.

"Gdje god je Tomas udario, šteta je vidljivo velika", rekao je premijer i vrhovni vojni zapovjednik Fidžija, Frank Bainimarama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svu sreću, izbjegnuti gubici života

Ogromna oluja sa sobom je donijela vjetrove koji su puhali brzinom do 280 kilometara na sat, a prvi je put pogodila Fidži u petak. Glavni otok je ostao pošteđen većeg dijela oluje, ali otoci na sjeveru i istoku zemlje pretrpjeli su štetu.

U nekim selima je nestalo i do 60 posto kuća, posebno u selima blizu moru, gdje su bujice odnosile sve pred sobom. Polovica sela na sjeveru i istoku zemlje pretrpjela je velike štete. Osim bujica, problem su bili i vjetrovi koji su otpuhivali krovove te drveće koje je vjetar čupao iz korijenja.

Na svu sreću, pripreme za ciklon bile su vrlo dobre. Vlada je još prošli tjedan savjetovala stanovnicima da se maknu na više tlo, a uvela je i policijski sat, te na taj način spriječila vjerojatno puno veću katastrofu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara