CIKLUS "ZAGREBAČKI UMJETNICI - ZAGREBAČKOJ PUBLICI" U HGZ-U

Ciklus koncerata "Zagrebački umjetnici zagrebačkoj publici", u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (HDGU), počet će 21. listopada koncertom Zvonimira Nađa na glasoviru u Hrvatskomu glazbenom zavodu.

Nezadovoljni zastupljenošću svojih članova na koncertnoj sceni, HDGU je obnovio ciklus koncerata koji je prije puno godina imao veliki značaj u glazbenom životu Zagreba, rekao je Mladen Janjanin, predsjednik HDGU-a na današnjoj konferenciji za novinare.

Koncerti ciklusa klasične glazbe održavat će se jednom mjesečno u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) do 24. ožujka.

Nastupit će prošlogodišnji dobitnici nagrada Društva, pijanisti Đorđe Stanetti, dobitnik nagrade "Milka Trnina" (nastupa 16. prosinca) i Zvonimir Nađ (nagrada "Darko Lukić").

Slijede umjetnici koji su, po mišljenju izbornika Ljubomira Gašparovića, već zaboravljeni jer su premalo zastupljeni na koncertima. To su orguljaš Žarko Dropulić (18. studenog), mezzosporanistica Katja Markotić (20. siječnja) i violinist Damir Kukulj (17. veljače).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciklus završava 24. ožujka koncertom posvećenom skladatelju i pijanistu Ivi Mačeku, u povodu 90. obljetnice njegova rođenja.

Gašparović je istaknuo da je klasična glazba danas marginalizirana, i u kulturnim rubrikama novina i u društvu.

HDGU je najavio i 37. tribinu "Darko Lukić", koja će se održati od 13. listopada do 17. svibnja iduće godine, ponedjeljkom u maloj dvorani "Vatroslava Lisinskog". Nastupe mladih glazbenika prati žiri koji dodjeljuje nagradu "Darko Lukić".

Prva Tribina održala se 1966. Mnogi danas renomirani glazbenici svoja su prva koncertna iskustva, priliku za prve kritike svog nastupa i nagrade dobili upravo na Tribini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara