Čile podržava Hrvatsku kao nestalnu članicu vijeća sigurnosti UN-a

ČILEANSKI predsjednik Ricardo Lagos Escobar najavio je u četvrtak, nakon susreta sa svojim hrvatskim kolegom Stjepanom Mesićem, da će njegova zemlja pomoći da Hrvatska postane nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Hrvatska se ima namjeru kandidirati za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti u razdoblju 2007/08 godine, dok Čile zauzima nestalnu rotirajuću poziciju u tom tijelu do kraja ove godine. "Čile će pomoći da Hrvatska uđe u Vijeće sigurnosti", rekao je Escobar na sastanka s Mesićem.

Obojica su predsjednika suglasna da je hrvatska zajednica u Čileu most koji povezuje dvije zemlje bez obzira na geografsku udaljenost.

To su bili hrabri pioniri, koji su potaknuti ekonomskim problemima, "bez straha i ograničenja" stigli u Čile, rekao je Lagos Escobar. "Oni su uspjeli obogatiti Čile u mnogim aspektima života i razvoja zemlje. Ja sam zahvalan na tom doprinosu i oduševljen njime", naglasio je čileanski predsjednik. Mesić je dodao da uspješna hrvatska zajednica u Čileu svakako pomaže u razvoju odnosa dviju zemalja, ali može i pripomoći da se Hrvatska preko Čilea nađe i na ostalim južnoameričkim tržištima.

Lagos Escobar je prvi južnoamerički predsjednik u posjetu Hrvatskoj i na tu je činjenicu, kako je sam rekao, izuzetno ponosan. Dodao je da mu je to ujedno i obaveza da pomogne u približavanju Hrvatske i tog kontinenta.

"Vrata prijateljstva i suradnje Hrvatske i Čilea odavno su otvorena, a u međuvremenu je postavljen i temeljni okvir za daljnji razvoj bilateralnih odnosa", rekao je Mesić. Hrvatski je predsjednik dodao da između dvije zemlje nema otvorenih političkih pitanja, a izrazio je i zadovoljstvo znanstvenom, kulturnom i suradnjom na području obrazovanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodarski odnosi, međutim, zaostaju. Robna razmjena iznosi svega četiri milijuna dolara, a hrvatska nazočnost na čileanskom tržištu je minimalna. Mesić smatra da jadranske luke mogu poslužiti Čileu, ali i ostalim južnoameričkim zemljama, kao vrata za prostor srednje i jugoistočne Europe.

Obje su zemlje suglasne da na vanjskopolitičkom planu treba jačati ulogu i mehanizme UN-a. Također podupiru procese globalne liberalizacije, otvaranja i ekonomskog integriranja, ali u tom procesu, kako je rekao Mesić, ne treba postati ničijim ovisnikom.

Lagos Escobar, čiji posjet Hrvatskoj prati dvadesetak čileanskih novinara, sastao se u međuvremenu i s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom, a potom će se obratiti i saborskim zastupnicima. Tijekom popodneva očekuje ga i susret s premijerom Ivom Sanaderom.

Čileanski predsjednik u petak će posjetiti Split i Brač. odakle potječe najveći dio hrvatskih iseljenika u Čile.

(Hina) dj br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara