Čileanski predsjednik Ricardo Lagos - prvi latinoamerički predsjednik u posjetu Hrvatskoj

RICARDO Lagos Escobar (65), koji će od 28. do 30. siječnja boraviti u službenom posjetu Hrvatskoj, drugi je socijalistički predsjednik Čilea, nakon svrgavanja i ubojstva Salvadora Allendea.

Mnogi se Čilanci sjećaju Lagosa kao čovjeka koji je prije više od 12 godina na televiziji iznio otvorenu kritiku protiv generala Augusta Pinocheta, u vrijeme kada je taj diktator bio još na vlasti.

Lagos je tada uputio oštru osudu generala Pinocheta zbog "godina mučenja, ubojstva i kršenja ljudskih prava".

No, Lagosov istup na televiziji protiv Pinocheta nije bilo njegovo prvo javno pojavljivanje u ulozi svojevrsnog glasa tadašnje čileanske oporbe.

Lagos je služio pod Allendeom - kojeg je general Pinochet svrgnuo u krvavom vojnom udaru 1973. godine - te bio dugogodišnji disident Pinochetovog vojnog režima.

Rođen je 2. ožujka 1938. godine, a na Čileanskom je sveučilište diplomirao pravo. Lagos je studirao i u SAD-u na sveučilištu Duke gdje je doktorirao ekonomiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Političku karijeru započinje s čileanskom Radikalnom strankom a zatim prelazi u Socijalistilčku stranku, čiji je vođa, Salvador Allende, izabran za predsjednika države 1970. godine.

Lagos se zaposlio u UN-u kao ekonomist i tamo je radio od 1978. do 1984. godine.

Vratio se u Čile 80-ih godina, gdje je predvodio koaliciju svih stranaka koje su se protivile Pinochetovom režimu, a 1986. godine je uhićen i zadržan u pritvoru tri tjedna bez optužbe, nakon neuspjelog pokušaja ubojstva Pinocheta u kojem je poginulo njegovih pet tjelohranitelja.

Lagos je 1987. osnovao Stranku za demokraciju koja je sada dio vladajućeg saveza Concertacion.

Nakon povratka demokracije u Čile 1990. godine Lagos je bio ministar obrazovanja u vladi predsjednika Patricia Aylwina, a zatim i ministar za javne radove u vladi bivšeg predsjednika Eduarda Freija od 1994. do 1998. godine.

Lagos je 2000. godine izabran za predsjednika Čila, na mandat od šest godina. Prvi puta se vjenčao 1961. godine s Carmen Weber, a drugi put s Lusiom Duran 1971. godine. Iz prvog braka ima dva sina, a iz drugog jednu kćer.

Tijekom svog boravka u Hrvatskoj, Lagos će razgovarati sa svojim domaćinom hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom, a obratit će se i zastupnicima Hrvatskog sabora. Lagos je prvi čileanski ali i prvi latinoamerički predsjednik koji službeno posjećuje Hrvatsku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara