Čitatelji Indexa odlučili: Na čelu HDZ-a žele Andreja Plenkovića

Čitatelji Indexa odlučili: Na čelu HDZ-a žele Andreja Plenkovića

Foto: FAH, screenshot: Index

TOMISLAV KARAMARKO danas u 10 sati održat će press konferenciju, na kojoj se očekuje njegovo odstupanje s mjesta predsjednika Hrvatske demokratske zajednice.

> ANKETA Karamarko je prošlost, tko će ga naslijediti? Ovo su najizgledniji kandidati

U Indexovoj anketi pitali smo vas koga želite na čelu HDZ-a nakon Karamarka, a nakon nešto manje od 6000 prikupljenih glasova, pobjednik na našoj internoj anketi je jasan - europarlamentarac Andrej Plenković, sa 63,20 posto glasova.

Iza njega se nalazi opcija "netko drugi", s 17,33 posto. Slijedi Milijan Brkić, s 13,56 posto, a na zadnjem mjestu nalazi se tehnički šef diplomacije Miro Kovač, s 5,92 posto.

O Andreju Plenkoviću

Andrej Plenković jedan je od onih čije se ime već godinama provlači kroz medije u kontekstu novog predsjednika HDZ-a. Plenković je trenutno HDZ-ov zastupnik u EU parlamentu. Podrijetlom Dalmatinac, Plenković je rođen 1970. godine u Zagrebu. Završio je pravni fakultet na kojem je 2002. godine i magistrirao. Plenković već godinama razvija diplomatsku karijeru. Bio je član pregovaračkog tima za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU. Od 2002. do 2005. godine bio je zamjenik šefa hrvatske Misije pri EU u Bruxellesu, a od 2005. do 2010. bio je zamjenik veleposlanika u Francuskoj. Po povratku u Zagreb na poziv ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića obavljao je od travnja 2010. do prosinca 2011. dužnost državnog tajnika za europske integracije u Vladi Jadranke Kosor.

U HDZ je ušao 2011. godine. Na općim izborima za Europski parlament koji su se održali 25. svibnja 2014. godine bio je nositelj zajedničke liste HDZ-a i partnera – liste br. 6. S liste su još izabrani Dubravka Šuica (HDZ), Ivana Maletić (HDZ), Davor Stier (HDZ), Marijana Petir (HSS) i Ruža Tomašić (HSP AS).

Iako ima zavidnu međunarodnu diplomatsku karijeru, Plenkoviću, kako se može čuti, mnogi zamjeraju pasivnost koju je pokazao kad su ambicije u stranci u pitanju. Zamjeraju mu i to da je predugo kalkulirao i nije imao hrabrosti kandidirati se na unutarstranačkim izborima.

"Ponajviše jer je on kandidat Vladimira Šeksa koji je izgubio povjerenje predsjednice Republike i nema njezinu potporu pri odabiru kandidata. Uz to, Plenković više gradi karijeru u inozemstvu nego u Hrvatskoj", za Hinu je prokomentirao jedan od izvora iz vrha stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara