Cjepivo protiv bjesnoće francuskog proizvođača povučeno iz uporabe

MINISTARSTVO zdravstva i socijalne skrbi priopćilo je danas da je cjepivo protiv bjesnoće francuskog proizvođača Aventis Pasteur povučeno iz uporabe.

U petak, 2. travnja, Ministarstvo zdravstva dobilo je informaciju da proizvođač cjepiva protiv bjesnoće Aventis Pasteur iz Francuske traži obustavu cijepljenja s cjepivom Merieux Inactivated Rabies Vaccine (MIRV) serije X0074-1.

Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odmah je obustavila cijepljenje s tim cjepivom u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po informacijama proizvođača, radi se o povlačenju cjepiva iz preventivnih razloga jer spomenuta i još neke serije cjepiva koje su distribuirane širom svijeta, proizvedene su u istom razdoblju kada i serija cjepiva u kojem cjepni soj nije bio posve inaktiviran.

Serija u kojoj cjepni soj nije bio inaktiviran nije otišla u distribuciju, naglašava se u priopćenju.

Distribuirane serije, koje se povlače, kao i ona distribuirana u Hrvatskoj, prošle su sve kontrole proizvođača, kontrole u zemljama u koje su distribuirane (uključivo i u Hrvatskoj), te nema nikakvih nuspojava registriranih kod pacijenata koji su primili to cjepivo. Iz predostrožnosti će pacijenti cijepljeni tim cjepivom primiti dodatne doze cjepiva druge serije.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi raspodijelilo je preostalih 400 doza cjepiva koje će biti dovoljne do hitne nabavke novog cjepiva, što je u tijeku, kaže se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara