Cjepivo protiv svinjske gripe kupljeno od tvrtke osumnjičene za korupciju

Tekst: H.A.
Foto: AFP

PRIJE nekoliko dana hrvatsku javnost je sablaznila informacija da cjepivo protiv svinjske gripe, koje je Hrvatski imunološki zavod za 330 milijuna kuna kupio od švicarskog farmaceutskog diva Novartisa, još nije potvrđeno niti registrirano. Zavod je također potpisao ugovor kojim se obvezuje na prihvaćanje rizika od nedjelotvornosti i nuspojava, što zapravo znači da je Ministarstvo zdravstva odobrilo kupnju cjepiva koje uopće ne mora djelovati. Ministar Darko Milinović je poručio kako su takvi postupci dozvoljeni u slučaju izvanrednog stanja.

Idućih dana slijedili su demantiji iz nadležnih službi, a liječnik koji je sve otkrio, dobio je otkaz. Bura se još nije stišala, a Novi list je otkrio razlog zbog kojega je možda upravo to cjepivo stiglo na hrvatsko tržište.

Kako je objavio list, švicarska tvrtka krajem rujna kazneno je prijavljena zbog sumnje u korupciju. Sumnja se da je Novartis potkupljivao liječnike u Srbiji i državne dužnosnike u Albaniji, a kako bi što bolje plasirao svoje lijekove na europska tržišta potkupljivao je i osobe u Švicarskoj, Italiji, BiH te Hrvatskoj. Liječnici ili dužnosnici koji bi "surađivali" Novartisom bili su nagrađeni novcem, putovanjima ili izletima za čitave obitelji.

Afera oko korumpiranosti švicarske tvrtke buknula je u susjednoj Sloveniji, a kako piše Novi list slovenska je podružnica te tvrtke navodno trima liječnicima onkolozima iz Beograda platila po 10.000 eura kako bi lijek Arediu uvrstili u tzv. klinički protokol.

Navedene optužbe Novartis nije komentirao. Europska organizacija za borbu protiv korupcije najavila je kako će koordinirati istragu u Švicarskoj i drugim regijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara