Cjepivo protiv svinjske gripe odobreno u SAD-u, u Kini već započelo cijepljenje

Tekst: F.M. / J.C.
Foto: AFP

AMERIČKA Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prošli tjedan novo cjepivo protiv svinjske gripe, što je važan korak pri početku programa cijepljenja koji bi u toj zemlji trebao početi sljedećeg mjeseca.

Ministrica zdravstva SAD-a, Kathleen Sebelius, najavila je odobrenje Kongresu, i rekla kako se nada da će prve zalihe biti dostupne početkom sljedećeg mjeseca. Veći dio cjepiva trebao bi biti dostavljen do 15. listopada, a cjepivo će biti dostupno na oko 90.000 mjesta diljem zemlje.

195 milijuna doza

Vlada je naručila 195 milijuna doza cjepiva, a naručit će još ukoliko bude potrebno. Prosječno oko 100 milijuna Amerikanaca svake godine bude cijepljeno protiv sezonske gripe.

Sve zalihe cjepiva protiv svinjske gripe neće biti dostupne odmah. Oko 45 milijuna doza očekuje se do sredine listopada, a vlada želi prioritetno cijepiti one koji su najizloženiji riziku od bolesti, među njima trudnice i djecu.

Zadovoljava standarde

Odobrenje FDA-a znači da je vlada potvrdila kako je cjepivo ispravno proizvedeno i kako zadovoljava standarde proizvodnje i sigurnosti. U pravilu se cijeli svijet orijentira prema rezultatima istraga FDA-a, budući da ta agencija provodi neke od najzahtjevnijih testova na svijetu. Usto, prošli je tjedan američki Nacionalni institut za zdravlje objavio kako se čini da je jedna doza cjepiva dovoljna da zaštitit odrasle ljude, te da je potrebno 10 dana nakon cijepljenja za razvijanje imuniteta.

Testiranja na djeci i trudnicama se nastavljaju.

Cjepivo koje je dobilo odobrenje proizvode farmaceutske tvrtke CSL iz Australije, Novartis iz Švicarske, Sanofi-Pasteur iz Francuske, te Medimmune iz SAD-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara