Članovi Europskog parlamenta napadaju poljski "lov na vještice"

U JEDNOM od rijetkih trenutaka "života" u Europskom parlamentu, dobar dio zastupnika napao je jučer odluku poljske vlade koja kaže da će poljskom zastupniku u Parlamentu oduzeti mandat ukoliko se ne pokori novoj vladinoj odluci o lustraciji, odnosno, ukoliko ne da izjavu u kojoj kaže da nije surađivao s komunističkim tajnim službama.

Bronislaw Geremek, zastupnik poljskih liberala odbio je ponovno se izjasniti po pitanju lustracije, budući da je to već učinio prije tri godine, kad je izabran u parlament. Stoga mu je poljsko Nacionalno izborno povjerenstvo poslalo pismo u kojem je naredilo da se ponovno izjasni (zbog novog zakona o lustraciji koji je na snagu stupio u ožujku), inače će mu oduzeti mandat.

"Imam samo jedan odgovor na ovaj imperativ koji me tjera da se potčinim ponižavajućoj proceduri – odbijam ga", rekao je Geremek, 75-godišnji povjesničar. "lustracija ugrožava slobodu govora, slobodu medija i autonomnost sveučilišta. Stvara svojevrsno Ministarstvo istine, ili policiju za sjećanja", dodao je i pozvao poljske demokratske snage da ustanu u obranu dobrog glasa Poljske.

Jučerašnji sukob izražava sve veću nepopularnost koju koalicija blizanaca Kaczynski, koji drže mjesto predsjednika i premijera. Nekoliko poteza poljske vlade su u EP nazvani "lovom na vještice". Prvenstveno, tu je novi zakon o lustraciji, koji je namijenjen otkrivanju kolaboratera komunističkog režima i koji napada ljude ne visokim intelektualnim položajima. Zakon je dobio nešto popularnosti na otkrivanju kolaboratera unutar katoličkog klera, ali liberalne snage ga nazivaju napadom na ljudska prava.

Poljski premijer Jaroslaw Kaczynski prošli je tjedan u Bruxellesu stao u obranu svog zakona o lustraciji, rekavši kako španjolski i talijanski mediji koji ga nazivaju "lovom na vještice" ili "novom inkvizicijom" ne znaju ni osnovne stvari o Poljskoj.

Također, tu su još dva zakona, zbog kojih je socijalistička grupa u EP, preko svog predsjednika Martina Schulza zaprijetila EU sankcijama. Poljska vlada je najavila zabranu rada s djecom učiteljima homoseksualnog opredjeljenja. Ova najava naletjela je i na žestoko protivljenje parlamentarnih homoseksualaca.

Ostaje i najava povlačenja mirovina članovima Međunarodnih brigada koji su se borili protiv španjolskog fašističkog diktatora Franca.

"Ova vlada posramljuje tu plemenitu zemlju. Europa mora ustati protiv žestokih povreda europskih vrijednosti od strane poljske vlade", kaže Schulz i prijeti da će, ukoliko poljska vlada nastavi kršiti ljudska prava u EP protiv nje zatražiti sankcije po čl. 6 i 7 Sporazuma o EU.

U tom smislu se Geremek profilira kao onaj dio poljske političke elite koji utjelovljuje borbu za ljudska prava i, ultimativno, za europske vrijednosti, tako da će se vladajuća poljska koalicija naći u neugodnom položaju ako mu oduzme mandat. I to upravo njemu,  bivšem disidentu, koji bi u tom slučaju zauzeo položaj disidenta u demokratskom sustavu.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara