Članovi Predsjedništva istarskog LS-a prešli u HNS-Liberalne demokrate

Članovi Predsjedništva istarskog LS-a prešli u HNS-Liberalne demokrate

ČLANOVI Predsjedništva istarske Liberalne stranke (LS) potpisali su danas u Puli pristupnicu za ulazak u Hrvatsku narodnu stranku Liberalne demokrate.

Obrazlažući jednoglasnu odluku Predsjedništva, dosadašnji predsjednik istarskog LS-a Mauro Ivančić naglasio je kako oni nisu mogli prihvatiti prevladavajuću opciju u državi da se LS ujedini s HSLS-om zbog toga što je, po njegovim riječima, "LS nastao kao otpor ideji potpore HSLS-a najradikalnijoj HDZ-ovoj struji".

Po njegovim riječima, HSLS je danas desnija opcija od HDZ-a i premijera Sanadera koji je preuzeo ulogu reformatora HDZ-a. Ivančić je također podsjetio da se osnovna ideja liberalizma vezuje uz političku ostavštinu Vlade Gotovca pa im stoga HNS-Liberalni demokrati predstavlja jedinu liberalnu opciju u Hrvatskoj.

"HNS-Liberalni demokrati proeuropska je stranka temeljena na vrijednostima europske demokracije te predstavlja pozitivnu alternativu političkom stanju u Hrvatskoj" , napomenuo je Mauro Ivančić.

Predsjednica HNS-Liberalnih demokrata Vesna Pusić, koja je bila nazočna današnjem potpisivanju, izrazila je zadovoljstvo što je njezina stranka sada intelektualno i brojčano pojačala redove najavljujući kako će idućih tjedana doći do prelazaka više LS-ovih podružnica iz cijele Hrvatske.

"To je jedan od rijetkih slučajeva kada se prelazi u stranku koja nije na vlasti kako bi joj se pomoglo da dođe na vlast" , istaknula je Pusić. Dodala je kako Hrvatska polako politički sazrijeva i od nekadašnjih devedeset političkih stranaka danas u hrvatskom parlamentu ima tri do pet parlamentarnih stranaka uz regionalne što je, smatra ona, "rezultat pluralističkih stečevina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pusić je, komentirajući Sanaderovu izjavu da će HDZ dok je Ivica Račan na čelu SDP-a, još dugo i mirno vladati, rekla da su Sanader i Račan ušli su u neku vrstu momačkog nadmetanja i dvoboja, što je, smatra ona, "u politici razumljivo, ali nije realno".

"Niti će Sanader sam sastavljati vladu, a niti Račan. Možda će upravo HNS u budućoj vladi imati premijera budući da je naš naglasak na gospodarskom projektu Hrvatske", zaključila je Vesna Pusić.

Predsjednik LS-a o prelascima liberala u druge stranke

Predsjednik Liberalne stranke Zlatko Benašić u povodu današnjeg prelaska članova Predsjedništva istarske Liberalne stranke u Hrvatsku narodnu stranku liberalne demokrate (HNS) izjavio je da to "nije ništa neuobičajeno niti zabrinjavajuće".

Dodao je kako ima naznaka i o novim prelascima, da su neki liberali najavili i odlazak u SDP, ali isto tako "Liberalnoj stranci dolaze iz drugih stranaka, a najavljuju se i prelasci iz HNS-a".

"To su uobičajena previranja jer je, naposljetku, riječ je o liberalima koji imaju pravo na svoje mišljenje o spajanju s HSLS-om i razumljivo je da se svi s tim ne slažu", rekao je za Hinu Benašić.

Na upit kako komentira današnju izjavu predsjednika istarskog LS-a Maura Ivančića da su prešli u HNS jer nisu mogli prihvatiti opciju da se LS ujedini s HSLS-om zbog toga što je "LS nastao kao otpor ideji potpore HSLS-a najradikalnijoj HDZ-ovoj struji", Benašić je odgovorio kako se s tim nikako ne slaže i da to sigurno nije točno.

"Prelasci u druge stranke osobna su stvar, tu nema ljutnje niti me to zabrinjava jer se moglo i očekivati da će se to događati", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara