Clark: Suđenjem Miloševiću zaključuje se desetljeće ratova

BIVŠI zapovjednik NATO-a u Europi i kandidat za predsjedničku nominaciju Demokrata, američki general Wesley Clark, izjavio je u ponedjeljak nakon prvog dana svjedočenja na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću da se tim procesom sudski okončava desetljeće ratova čiji je pokretač bio bivši predsjednik SRJ.

"Ovo suđenje označava vladavinu prava i zbog toga je jako značajno za narode u regiji. To je konačno suočavanje s čovjekom koji je prouzročio, ili je optužen da je prouzročio, smrt stotina tisuća ljudi, izbjeglištvo oko dva milijuna ljudi i desetljeće ratova u Europi", izjavio je Clark novinarima ispred zgrade Haškog suda (ICTY) u Den Haagu.

Odbio je komentirati današnje suočavanje s Miloševićem u sudnici, jer ga na to obvezuju pravila ICTY-a koja svjedocima zabranjuju svaki razgovor o iskazu sve dok ga ne okončaju.

Desetljeće nakon raspada Jugoslavije "vladali su moćni koji su ugnjetavali i žrtvovali, ubijali, protjerivali i zatvarali tisuće nemoćnih, a vrhunac je bio pokolj u Srebrenici", rekao je Clark.

Haško suđenje Miloševiću je sudsko zatvaranje tog poglavlja koje pokazuje da međunarodna zajednica brine o poštovanju prava, da je poduzela akciju i pravdi privela navodnog počinitelja, dodao je Clark.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljeni američki general svjedoči u ponedjeljak i utorak na zatvorenoj sjednici, a snimku njegova iskaza sud će emitirati u petak. Predstavnicima američke vlade sud je odobrio rok od 48 sati da pregledaju Clarkov iskaz i iz njega eventualno uklone dijelove koji zadiru u nacionalnu sigurnost SAD-a.

Suđenje Miloševiću istodobno je "važan presedan za ono što se može dogoditi u budućnosti nekom drugom diktatoru iz drugog dijela svijeta", ocijenio je Clark.

Kao član američkog pregovaračkog tima, tijekom mirovnog procesa u BiH i pregovora u Daytonu 1995., te uoči NATO-ove kampanje bombardiranja SR Jugoslavije 1999. kojom je zapovijedao, Clark je proveo više od 100 sati u razgovorima s Miloševićem, o čemu svjedoči pred Haškim sudom.

Njegov iskaz nastavlja se sutra, za kada je najavio i spremnost da novinarima kaže više o samom tijeku svjedočenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara