Clinton osudio "skandaloznu" skupoću lijekova protiv AIDS-a

BIVŠI američki predsjednik Bill Clinton osudio je u ponedjeljak u Pekingu "skandalozno" visoke cijene antiretroviralnih lijekova protiv AIDS-a, ističući važnost hitnog zaustavljanja širenja pandemije, osobito u Kini.

"To pitanje lijekova međunarodni je skandal", rekao je Clinton, čija je zaklada prošloga mjeseca objavila da je postigla sporazum s četiri proizvođača lijekova protiv AIDS-a o smanjivanju njihove cijene gotovo za polovicu.

Naglasio je da taj dogovor, postignut u prvo vrijeme za Afriku i Karibe, "sadrži klauzulu koja omogućuje uključivanje drugih zemalja".

"Nadam se da će jeftiniji lijekovi biti dostupni u svakoj zemlji koja ih želi kupiti, uključujući Kinu", rekao je bivši američki predsjednik pred kineskim studentima, stručnjacima i novinarima okupljenima na simpoziju o AIDS-u i SARS-u na sveučilištu Qinghua.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Clintonovim riječima, iako su lijekovi protiv HIV/AIDS-a postali posljednjih godina dostupniji, u razvijenim zemljama samo 300.000 od 42 milijuna zaraženih HIV-om diljem svijeta uzimaju lijek, što je "međunarodni skandal".

Kina je krajem prošle godine s farmaceutskom kompanijom GlaxoSmithKline sklopila sporazum o proizvodnji jednog antiretrovirusnog lijeka u Kini od 2004. godine.

"Ako nastavimo ignorirati implikacije AIDS-a, to će biti strašno ne samo za Kinu nego i za sve njezine partnere diljem svijeta", upozorio je Clinton, ukazujući na sve veću međuovisnost nacija i važnost borbe protiv AIDS-a po svjetsko gospodarstvo i sigurnost.

Clinton je upozorio i na izbijanje teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS), od kojega je do sada umrlo 800 ljudi u usporedbi s 25 milijuna umrlih od AIDS-a, kao na znak za uzbunu zbog snažnog negativnog učinka po gospodarstvo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara