CNN: Singapur ide prema recesiji

CNN: Singapur ide prema recesiji
Ilustracija: 123rf

SINGAPUR bi mogao biti na putu prema recesiji nakon što je u drugom kvartalu ove godine zabilježen pad gospodarske aktivnosti u toj državi. 

Tu bogatu grad-državu na jugoistoku Azije teško je pogodio trgovinski rat između SAD-a i Kine te se procjenjuje da će ovogodišnji gospodarski rast biti najmanji od 2009., kada je zbog globalne ekonomske krize došlo do pada od 0,6%, javlja CNN

Loše prognoze 

Singapur je danas objavio procjene gospodarskog rasta za ovu godinu od 0-1%, što je manje od prethodnih procjena od 1,5-2,5%. 

Snižavanje procjena uslijedilo je nakon slabih rezultata u razdoblju od travnja do lipnja, kada je BDP pao za 3,3% u odnosu na prvi kvartal u godini. 

Izgledi za gospodarski rast smanjili su se uslijed rastućih tenzija između SAD-a i Kine, izjavilo je danas singapursko ministarstvo trgovine i industrije. 

Gospodarstvo Singapura ovisno je o izvozu, a gospodarstvo Kine, njegovog glavnog trgovačkog partnera, raste najsporijim tempom u posljednjih 27 godina.   

"Budući da je mala vjerojatnost da će se tenzije između SAD-a i Kine smiriti u dogledno vrijeme, očekuje se da će izvoz i djelatnosti vezane uz trgovinu odvesti gospodarstvo Singapura u tehničku recesiju u trećem kvartalu ove godine", izjavio je Sian Fenner s Oxford Economicsa.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara