CNN-ova zvijezda pobjegla iz Egipta, traju pregovori vlasti i opozicije

Foto: AFP

ANDERSON COOPER, CNN-ov izvjestitelj u Egiptu, napušta tu zemlju nakon samo tjedan dana boravka u njoj. Nakon dva napada na njega i ekipu, kaže kako se ne osjeća sigurno i "teška srca" napušta žarište prosvjeda. "CNN će i dalje pratiti sve što se događa u Egiptu",  napisao je Cooper na Twitteru i dodao kako ne zna što može donijeti daljnji razvoj situacije u Egiptu.

Sastali se predstavnici vlasti i opozicije u Egiptu

Ponedjeljak ujutro Egiptu donosi nastavak borbe za svrgavanje predsjednika Mubaraka. Grupa prosvjednika formirala je ljudski štit na Trgu Tahrir te tvrde kako se neće maknuti dok im se ne ispune svi zahtjevi.

Vicepremijer Suleiman se sastao s ključnim opozicijskim čelnicima i ponudio razne povlastice građanima te potencijalna rješenja za popravak dramatične situacije u zemlji. Državna televizija navodi kako je jedna od ideja o kojoj se raspravljalo, ukidanje svih vojnih zakona koji su na snazi od Mubarakova ustoličenja na vlast 1981. godine.

Također se razgovaralo o slobodnim medijima i komunikaciji te planu da se formira nekoliko komisija koje će osigurati provedbu potrebnih mjera kako bi se formirala reprezentativna vlada. Ministar financija objavio je da će država staviti 2,5 milijardi dolara u obveznicama na javnu dražbu. Otvaranje burze očekuje se u četvrtak.

Zanimljivo je kako su u spomenutim pregovorima, osim liberalnih stranaka, sudjelovali i pripadnici Muslimanskog bratstva, koji su sve donedavno negirali bilo kakav dijalog sve dok Mubarak ne napusti ured. Čitavu aktivnost političkih lidera u Egiptu komentirao je Barack Obama, naglasivši kako Egipat može imati tranzicijsku i reprezentativnu vladu. Komentiravši Muslimansko bratstvo, kazao je kako su dobro organizirani, ali da realno nemaju veliku podršku u Egiptu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara