Čobanković: Vlada neće otpisati dugove seljacima koji ne mogu vraćati kredit HBOR-a

Foto: Damir Glibušić (Cropix)

POLJOPRIVREDNICIMA koji imaju problema s vraćanjem kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) neće se otpisati dugovi", rekao je danas potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković dodajući kako će Vlada Jadranke Kosor pomoći tim seljacima u reprogramiranju kredita te nude savjetodavnu pomoć.

Naime, Čobanković je to danas rekao nakon sastanka s predstavnicima HBOR-a i Hrvatske poljoprivredne komore. Podsjetimo, povoljne kredite HBOR-a uzelo je 492 korisnika od čega je 110-ci zbog neplaćanja rata kredita blokiran račun a s njih šest raskinut je ugovor. Čobanković je tako danas obećao reprogramiranje kredita na 15 godina ali i stručnu pomoć. Naglasimo kako je HBOR seljacima nudio kredite s četiri posto kamate na rok od 12 godina.

Mliječni sektor izašao iz krize?

Također, dogovoreno je, kako će Čobankovićevo ministarstvo zajedno s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom kao i s poljoprivredno-savjetodavnom službom Hrvatske poljoprivredne komore analizirati stanje kod svih korisnika kredita, te pojedinačno utvrditi njihove probleme.

"Kada snimimo situaciju za desetak dana ponovno ćemo održati sastanak i odlučiti o potrebnoj pomoći", naglasio je Čobanković dodajući kako je svjestan problema poput onih da su prije dvije godine drastično pale otkupne cijene, posebice mlijeka

U svinjogojstvu, najteže

"Sada je ipak drugačije i situacija se značajno popravila. Očekujemo konsolidaciju mliječnog sektora a cijena mlijeka ne bi smjela biti ispod 3,50 kuna po litri, što je  više nego bilo gdje u okruženju ili u zemljama EU", rekao je Čobanković nakon sastanka naglašavajući da najteže stanje ostaje u svinjogojstvu jer tržište ne može prihvatiti povećanje cijena svinjetine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara