Condolezza Rice pozvala Izrael i Palestince da nađu zajednički jezik

Condolezza Rice pozvala Izrael i Palestince da nađu zajednički jezik

U SKLOPU svog bliskoistočnog posjeta, američka ministrica vanjskih poslova Condolezza Rice nastavila je sa svojom inicijativom prema arapskim zemljama, tražeći od njih da ozbiljnije porade na rješavanju problema s Izraelom.

Condoleezzin posjet Bliskom istoku je u najvećoj mjeri pokušaj lobiranja za Izrael prije summita Arapske lige, na kojem će se od 28. ožujka raspravljati o tzv. Saudijskoj inicijativi, mirovnom planu koji je Arapska liga predložila 2002., a koji predlaže povratak Izraela na granice iz 1967., stvaranje palestinske države i priznavanje prava na povratak palestinskih izbjeglica. Plan, koji u Izraelu nikad nije dobio potporu, nedavno je opet postao zanimljiv Amerikancima i Izraelcima, ali oni žele da se iz inicijative izbaci pravo na povratak izbjeglicama.

"Palestinski narod je dovoljno dugo čekao priliku da ima svoju državu, a izraelski narod je dovoljno dugo čekao stabilne i demokratski orijentirane susjede s kojima će moći živjeti u miru", rekla je Rice nakon susreta s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom, s kojim je imala "produktivne razgovore".

Nakon toga se zaputila u Ramallah na Zapadnoj obali, gdje se susrela s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, a nakon toga odlazi u Jeruzalem, na susret s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom.

Nakon susreta s Abbasom, na novinskoj konferenciji je izjavila kako Izrael i Palestinci moraju naći zajednički jezik i razriješiti postojeće probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olmert je, nekoliko sati prije nego što je Rice trebala stići u Jeruzalem, prilično žestoko napao Abbasa, što nije uobičajeno.

"Ne možemo ignorirati činjenicu da je predsjednik palestinske samouprave flagrantno prekršio niz dogovora s Izraelom, posebno onaj da nova vlada neće biti formirana prije oslobođenja Gilada Shalita", rekao je Olmert. Shalit je izraelski vojnik kojeg su prošlog lipnja oteli Hamasovi militanti, i koji je od onda u njihovom zatočeništvu.

Fatah odgovara izjavama u kojima tvrdi da Izrael više ne može nalaziti isprike za nesudjelovanje u pregovorima s Abbasom.

Abbasovi suradnici su nakon sastanka s Rice rekli da su protiv izraelskih prijedloga da se pitanje palestinskih izbjeglica makne iz inicijative.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara