UHIĆENJA HDZ-OVACA

Ćorića pitali zašto je potpisao odluku o vjetroelektranama, pogledajte odgovor

Ćorića pitali zašto je potpisao odluku o vjetroelektranama, pogledajte odgovor
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

MINISTAR zaštite okoliša Tomislav Ćorić još je jednom komentirao aferu s Josipom Rimac i vjetroelektranama, kao i činjenicu da je dao svoj potpis čime je sporni projekt deblokiran.

Kazao je kako je projekt deblokirao jer su Hrvatskoj prijetile tužbe. 

"Nakon višetjednih konzultacija s DORH-om odlučili smo ići u poništenje odluka iz ožujka. Investitor je već tada podnio tužbu protiv Republike Hrvatske, za štetu koja bi se napravila nerealizacijom projekta. S DORH-om su razgovarali moji suradnici, sa zamjenicom državnog odvjetnika. Sve što sam činio činio sam u interesu Republike Hrvatske", rekao je Ćorić.

Novinari su ga pitali zašto je onda prethodni ministar, sad već bivši mostovac Slaven Dobrović donio drugačiju odluku, a Ćorić je rekao da Dobrović ništa nije radio u svom ministarskom mandatu.

"Ministar Dobrović nije ništa napravio jer tijekom svog mandata nije ništa napravio, to me ne čudi. Ja sam došao na mjesto ministra kako bi se energetika unaprijedila, kako bi Hrvatska iskoračila. Glasači će odlučiti je li to bilo dovoljno. Rješenje ministra Dobrovića iz 3. mjeseca je bilo podložno tužbi, druga strana se žalila na to rješenje, pokušalo ga opovrgnuti. Šiljeg je krenuo s kontaktima prema  DORH-u, te kontakte sam nastavio ja preuzimanjem funkcije ministra. Donio sam odluku da bih zaštitio dugoročni interes RH, to je jedina istina", tvrdi Ćorić.

Postavljeno mu je pitanje je li inače praksa da Ministarstvo konzultira s DORH-om.

"Konzultirali smo se jer smo imali informacije da bi smjer u kojem se išlo bio problematičan za Hrvatsku, zato smo kontaktirali DORH. Sve što radimo u Ministarstvu radimo u interesu Hrvatske, nemam potrebe da svaku svoju odluku objavljujem u javnosti, mislim da to javnost od mene ni ne očekuje", kaže Ćorić. 

Upitan je li i kada upoznao investitora, odgovorio je: "Ja sam gospodina Bašića upoznao tijekom službenog sastanka u Ministarstvu gdje je on bio sa svojim odvjetnicima. Nisam to shvatio kao pritisak, shvatio sam da je on u komunikaciji s Ministarstvom, samo je objasnio svoje pozicije", rekao je. 

Tvrdi da s Josipom Rimac nikada nije razgovarao o projektu vjetroelektrana.

Nisam nikada razgovarao s gospođom Rimac o ovom projektu. "Ne sjećam se čak ni da sam s gospodinom Jurekovićem", rekao je Ćorić. 

Novinari su ga još pitali je li taj sporni projekt na kraju realiziran.

"Koliko znam, taj projekt funkcionira. Koliko znam, je dovršen, ne znam je li potpuno. Moguće je da su dobili poticaje, ako su ispunjavali uvjete", kazao je Ćorić. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara