Ćorušić otkrio kako je HDZ vrbovao Oreškovića: "Imaš tri sata da odlučiš hoćeš li biti premijer"

Ćorušić otkrio kako je HDZ vrbovao Oreškovića: "Imaš tri sata da odlučiš hoćeš li biti premijer"

Foto: FAH

ANTE ĆORUŠIĆ u detalje je za HRT prepričao što se događalo u odlučujućim satima nakon što je MOST kao jedan od svojih uvjeta predstavio nestranačkog premijera.

Kaže da je ideja o Oreškoviću kao nestranačkom mandataru došla od Tomislava Karamarka. Predsjednik HDZ-a prije godinu i pol dana inicirao je prvi sastanak - i predložio tada Oreškoviću, kako tvrdi Ćorušić, učlanjenje u HDZ.

"Ante, čujem da poznaješ Tihomira Oreškovića, možemo li organizirati zajedničku večeru ti, on i ja?", pitao ga je. "Tomo mogu, ali moram provjeriti gdje je čovjek", odgovorio je Ćorušić. Njegov telefonski poziv Oreškovića je zatekao u Tokiju, odakle je putovao za Amsterdam, pa za Zagreb.

Odbio pozivnicu u HDZ

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"I tako, našli smo se u jednom ugodnom restoranu u Zagrebu - Karamarko, Orešković i ja, gdje mu je tada Tomislav Karamarko rekao "Gospodine Oreškoviću, ja znam tko ste, čuo sam i što ste. Evo, Ante je dakle poveznica. Ja bih htio da uđete u HDZ, s obzirom na vaše znanje i kontakte koje imate vani. Ako hoćete biti moj zamjenik i kontrolirati financije i gospodarstvo kao dva ključna resora u hrvatskoj budućoj vladi...", prisjeća se Ćorušić. Orešković ga je tada navodno odbio.

Rok od 3 sata za odluku

Mjesecima kasnije, kada je Most nakon izbora u pregovorima tražio isključivo nestranačkog kandidata za premijera, Ćorušić je dobio poziv od Karamarka, koji je tražio da hitno kontaktira Oreškovića. Ovaj ga je nazvao i rekao mu da ima tri sata da odluči želi li biti hrvatski premijer. Potom su se našli, nakon tri sata, i Orešković mu je rekao da pristaje.

"Dakle, to je jedna zgodna situacija, on je rekao da zna da su o tome razgovarali, ali da mora razmisliti. On je čovjek koji ne donosi odluke tako, na prečac. Makar voli biti brz u odlučivanju, što je dobro. Ja sam čekao tada tri sata, on je došao, našli smo se, i rekao je da pristaje", kaže Ćorušić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara