Crikvenički sud ga osudio zbog prigovora koji je mailom poslao policiji

Crikvenički sud ga osudio zbog prigovora koji je mailom poslao policiji
Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL (nije fotografija događaja iz teksta)

DOK je DORH početkom mjeseca odbacio kaznenu prijavu protiv Stipe Perkovića-Tabaka koji je na Indexovoj Facebook stranici napisao "Pa ove novinare od indexa treba ubijati...", crikvenički je sud čovjeka osudio zbog maila u kojem je kritizirao rad policije. 

Glazbenog producenta Berislava Jankovića iz Dramlja Prekršajni sud u Crikvenici kaznio je zbog vrijeđanja policije, jer je kritizirao njezin rad u poruci upućenoj na službeni mail, piše Telegram.

Radilo se konkretno o službenom prigovoru podnesenom zbog prekršajne prijave za krivo parkiranje, koju je Janković zaradio kada je došao na obavijesni razgovor u crikveničku policiju.

Policajci su ga htjeli ispitivati o njegovom performansu na izborima u studenome 2015. godine. Tada je s biračkog mjesta odnio glasački listić, zbog čega ga je crikvenička policija kazneno prijavila za uništavanje i krivotvorenje izbornih isprava. Prijavu je DORH u međuvremenu odbacio. No, kako je tijekom obavijesnog razgovora Jankovićev automobil navodno bio krivo parkiran, dobio je novu policijsku prijavu, ovaj put prekršajnu.

Janković je 30. studenog 2015. uputio prigovor na taj prekršajni nalog Policijske postaje Crikvenica. Poslao ga je na službeni policijski mail. U njemu je, među ostalim napisao: “Okrivljenik smatra osporavani nalog najobičnijim policijskim maltretiranjem i zastrašivanjem nepostojećim prekršajem, što je u skladu s praksom crikveničke policije da istovremeno zataškava ozbiljan kriminal i prekršaje gradskih moćnika (kojima je policija podstanar), a radi služenja moćnicima i vlastite statistike maltretira građane s izmišljenim ili zaista beznačajnim prekršajima.”

"Sud smatra da su tvrdnje omalovažavajuće i uvredljive"

No policija ga je prijavila, a Janković je završio na sudu. Objasnio je da je mail poslao uvjeren da nije krivo parkirao te da je bio dodatno ogorčen spomenutom ranijom prijavom zbog uništavanja glasačkog listića, koja nije rezultirala kaznenim progonom, zbog čega smatra da je nepotrebno završio na ispitivanju.

Žalio se i kako nije uspio iznijeti obranu u prekršajnom postupku zbog mailom poslanog prigovora policiji. Tvrdi, naime, da mu pozivi na raspravu nisu dostavljani na vrijeme. No sud je u presudi ustvrdio da je sve bilo regularno. 

“Njegove tvrdnje su, po stavu ovog suda omalovažavajuće i uvredljive, kako za samu Policijsku postaju Crikvenica kao tijelo unutarnjih poslova, tako i za Ministarstvo unutarnjih poslova kao tijelo državne uprave. Pri tome okrivljeni ne iznosi ama baš niti jedan dokaz u potkrepu svojih riječi, osim što se može zaključiti da je ‘pogođen’ izdavanjem obveznog prekršajnog naloga”, stoji u obrazloženju nepravomoćne presude kojom je Janković novčano kažnjen.

Presuda za prigovor koji se nije svidio policiji, a odbačaj prijave za prijetnju smrću novinarima

Potvrdi li presudu Visoki prekršajni sud, Janković će morati platiti 758,92 kune te još 200 kuna sudskih troškova.

Dok sud ovako kažnjava čovjeka koji je poslao prigovor koji se policiji nije svidio, prijetnje smrću novinarima u Hrvatskoj se benevolentno opraštaju, barem kada ih upućuju "branitelji". 

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu početkom kolovoza odbacilo je kaznenu prijavu protiv Stipe Perkovića-Tabaka koji je na Indexovoj Facebook stranici prijetio novinarima ubojstvom. Perković-Tabak na Indexovoj je Facebook stranici ostavio komentar "Pa ove novinare od indexa treba ubijati…", a zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Splitu Jelena Maraš odbacila je kaznenu prijavu, koju je podnio zamjenik glavne urednice Indexa Neven Barković, jer je Perković-Tabak "višestruko odlikovani hrvatski branitelj kojega su pijanog ponijele emocije".

Iz obrazloženja odluke sasvim je, naime, jasno da je iz obrazloženja je razvidno kako je Maraš uzela u obzir da je Perković-Tabak u vrijeme dok je slao prijetnje bio pijan, a posebno je naglašeno kako je riječ o "višestruko odlikovanom hrvatskom branitelju". Isto tako ustvrdila je kako se Perković-Tabak ispričao novinarima Indexa, iako on to nikada nije napravio. Naposljetku, Jelena Maraš u ime Općinskog državnog odvjetništva u Splitu je zaključila da izjava kako "novinare Indexa treba ubijati" nije zastrašivanje.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara