Crna Gora i službeno dobila pismo s pozivom za članstvo u NATO-u

Crna Gora i službeno dobila pismo s pozivom za članstvo u NATO-u

Foto: Hina

GLAVNI tajnik NATO-a Jans Stoltenberg službeno je dostavio pozivno pismo crnogorskom ministaru vanjskih poslova i europskih integracija Igoru Lukšiću u kojem se Crna Gora i formalno poziva da otpočne proces pristupanja Alijansi, objavljeno je u Podgorici.

Procedurom je predviđeno da se nakon upućenog pozivnog pisma otvore pristupni pregovori koji će trajati nekoliko mjeseci, a po čijem završetku će zemlje članice potpisati protokol o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskom savezu i otpočeti proces ratifikacije.

Crna Gora će već sada, na temelju tog protokola, sudjelovati na većini sastanaka NATO-a.

Iz ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija su poručili da će “Crna Gora s punom posvećenošću nastaviti s ispunjavanjem svih obaveza iz euroatlantske integracijske agende, kako tijekom pregovora o pristupanju, tako i tijekom procesa ratifikacije”.

"A odluka o upućivanju poziva još jednom je potvrdila uspjeh u provođenju reformi i odlučnost vlade da, istim intenzitetom, nastavi s aktivnostima u ključnim područjima u cilju pripreme za članstvo u NATO-u", navodi se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara