Crni ponedjeljak i na Zagrebačkoj burzi

Crni ponedjeljak i na Zagrebačkoj burzi

U DANAŠNJEM "crnom ponedjeljku" u Zagrebu veselih tonova nije bilo ni na Zagrebačkoj burzi budući da je Crobex pao za dodatnih 6.40 posto, a razina boda iznosi "tek" 2777 boda. Tako su se pokazala opravdanima strahovanja dijela analitičara koji su prognozirali da bi se strah investitora u svijetu mogao preliti na domaće tržište što se na koncu i dogodilo.

Kriza svuda oko nas

Inače i danas se najviše trgovalo dionicama HT-a koja je stigla na vrijednost od svega 243 kune. Vrijednost Ine pala je 2470 kuna zabilježivši pad od 6.76 posto. Dionice dubrovačkog brodara Atlantske plovidbe pale su za 8.32 posto i iznose 1.696 kuna, a i Institut građevinarstva Hrvatske pao je za 7.45 posto, a cijena na kraju dana iznosila je 7728 kuna.

Na svjetskim burzama također su se danas mogle osjetiti posljedice krize, tako je londonski FTSE pao za pet posto, francuski CAC pao je za 5.6 posto, a njemački Dax na 5.3 posto. Japanski Nikkei pao je 4,2 posto, a minuse bilježe i tržišta kapitala u Indiji, Kini, Australiji, Singapuru i Indoneziji. Ključne ruske burze obustavile su trgovanje nakon što su vrijednosti dionica pale 15 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić o krizi

O krizi na financijskom tržištu očitovao se danas i predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić koji se  nalazi u Francuskoj.

"Financijska kriza tiče se svih i nitko ne može iz nje izaći netaknut, pa tako ni Hrvatska", kazao je Mesić iz Eviana gdje se nalazi na "Konferenciji o svjetskoj politici" dodajući kako je liberalni kapitalizam došao do svog vrhunca i više ne može odgovoriti na sve izazove današnjeg svijeta. Mesić je također istaknuo kako se nešto mora poduzeti da profit ne bude jedini motiv za razvoj gospodarstva te naglasio kako se mora više raditi na "socijalnoj državi".

M.M.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara