Crnić pozvao birače da u nedjelju iziđu na birališta

PREDSJEDNIK Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivica Crnić pozvao je danas birače da u nedjelju, 2. siječnja iziđu na izbore za predsjednika države.

Birači se time potpisuju na dio svoje i naše zajedničke budućnosti, poručio je Crnić s konferencije za novinare na kojoj je iznio podatke o izborima na kojima će hrvatski birači odlučiti koji će od 13 predsjedničkih kandidata voditi državu u idućih pet godina.

Pravo biranja predsjednika države ima nešto više od 4,4 milijuna birača (4,403.871) - toliko ih je, naime, upisano u potvrđene popise koje za birače u Hrvatskoj, te one s prebivalištem u inozemstvu, vodi državna uprava.

Pravo biranja predsjednika države imat će 32. 263 birača više nego na parlamentarnim izborima u studenome 2003. U zemlji i inozemstvu glasovat će se na 6.731 biračkom mjestu.

U Hrvatskoj će za domaće birače biti otvoreno 6. 564 mjesta, zatim deset biračkih mjesta za hrvatske državljane s prebivalištem u BiH i boravištem u Hrvatskoj, te dva mjesta u Zagrebu za hrvatske državljane s prebivalištem u inozemstvu koji se na dan izbora zateknu u Zagrebu.

Tom popisu biračkih mjesta treba dodati i 155 mjesta u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zeleno svjetlo za održavanje izbora u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i uredima dalo je 50 država u kojima je odobreno 155 biračkih mjesta - najviše ih je - 42 određeno u BiH, po 15 u Njemačkoj i Australiji, sedam u SiCG.

U hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i uredima predsjednika države moći će birati hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, zatim birači koji se na dan izbora zateknu izvan Hrvatske, te birači koji trajnije borave u inozemstvu, a imaju prebivalište u Hrvatskoj.

Kao i u Hrvatskoj, i u inozemstvu će se glasovati 2. siječnja od 7 do 19 sati, ali prema lokalnom vremenu.

Ravnajući se prema vremenu u Hrvatskoj, prvo biralište otvorit će se u Novom Zelandu 1. siječnja u 19 sati, a glasovanje će završiti 3. siječnja u tri sata zatvaranjem biračkog mjesta u Los Angelesu.

Na provođenju predsjedničkih izbora bit će angažirano oko 46 tisuća osoba, a prvi krug državu će stajati između 50 i 60 milijuna kuna.

U odnosu na prethodne, nedjeljne će izbore pratiti bitno manji broj promatrača - akreditirano ih je 1.817, od čega domaćih (GONG-ovih) 1.811 te šest stranih (OESS) koji će promatrati birališta u SiCG.

Usporedbe radi, predsjednčke izbore 2000. promatralo je njih 4.843, a parlamentarne iste godine čak 6.388 promatrača.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara