Crnogorci "traže" svoj jezik

NAČELO Vuka Stefanovića Karadžića koje glasi "piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano" uskoro bi moglo postati prošlost za Crnogorce.

Početkom ove godine crnogorska vlast ustanovila je Savjet za standardizaciju crnogorskog jezika, a do konca ovog mjeseca njihov posao je trebao biti završen. Hoće li stavovi trinaest članova Savjeta usuglasiti teško je za sada reći, pogotovo kad se uzme u obzir da je već došlo do podjela između tamošnjih jezikoslovaca, javljaju podgoričke "Vijesti".

Iako su nakon prve sjednice Savjeta jednoglasno usvojena pravopisna načela, pojedini članovi su odstupili od tog dogovora te Crnogorce pokušavaju udaljiti od "Vukovog načela". Takva nesuglasna mogla bi dovesti do potpunog prekida djelovanja Savjeta.

"Valjda je gospoda kojoj je država povjerila posao bila svjesna njegovog kulturno-povijesnog značaja za Crnu Goru. Ja sam u svojoj lakomislenosti povjerovao da će se udžbenici za osnovne i srednje škole prilagoditi toj standardizaciji", kazao je jedan od članova Savjeta prof.dr. Novak Kilibarda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svi narodi bivše Jugoslavije standardzirali svoj jezik osim Crnogoraca

Dodao je da su svi istojezični narodi bivše Jugoslavije standardizirali svoj jezik, u skladu sa svojim govornim specifičnostima, dok jedino Crnogorci to još uvijek nisu učinili.

"Neka dobro razmisle ljudi koji upravljaju Crnom Gorom zašto je to tako. Može Crna Gora imati hotele sa stotinu zvjezdica, ali bez riješenih krupnih pitanja, kao što su jezično i crkveno, Crna Gora će ostati bez svog zvjezdanog neba", upozorio je Kilibarda.

Jezikoslovac drži da je "Vukovo pravilo samo protuslovilo crnogorskom književnom jeziku, pa ga zato treba prilagoditi onako kako na to obvezuju najveća djela crnogorske književnosti i živi jezik kojim se Crnogorci svakodnevno služe".

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara