Ništa od povlastica: Crnoja neće moći primati plaću narednih godinu dana

Ništa od povlastica: Crnoja neće moći primati plaću narednih godinu dana

Foto: FAH

SAD već bivši ministar branitelja Mijo Crnoja, koji je sinoć podnio ostavku na mjesto branitelja i po tome ušao u povijest s najkraćim stažem na ministarskom mjestu ipak će ostati bez povlastica koje imaju bivši dužnosnici pa tako neće primati plaću narednih šest mjeseci u visini svoje plaće jer je na toj funkciji bio prekratko.

Da bi mogao tu povlasticu ostvariti trebao je ostati na funkciji barem godinu dana.

Naime, prema Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika na njega se ne odnosi članak 15., a prema kojem dužnosnici nakon prestanka obnašanja dužnosti sve do početka ostvarivanja prava plaće po drugoj osnovi imaju šest mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti, a u sljedećih šest mjeseci pravo na 50 posto u visini plaće.

To pravo, međutim, ne može ostvariti jer nije bio barem godinu dana na toj poziciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što kaže članak 15.c pravo iz članka 15. ne može ostvariti dužnosnik koji bude razriješen dužnosti na osobni zahtjev ako nije proveo na radu kao državni dužnosnik najmanje godinu dana.

Zanimljivo je kako s tim člankom Zakona očito nisu upoznati HNS-ov Goran Beus Richembergh koji je sinoć u emisiji "Otvoreno" na upit hoće li Crnoja primati plaću rekao  da to ovisi prije svega Crnoji.

SDP-ov Peđa Grbin također se složio i kazao kako je Crnoja jedini koji se može odreći plaće budući da mu propisi to omogućavaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara