Cro Cop protiv uvođenja smrtne kazne u Hrvatskoj, ali za strožije zatvorske kazne

SABORSKI zastupnik i ultimate fight borac Mirko Filipović, uskoro namjerava poslati u saborsku proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona kojim predlaže uvođenje strože kaznene politike. Međutim, Cro Cop se protivi uvođenju smrtne kazne.

Filipović se svojim Prijedlogom posebno zalaže za zaštitu policajaca, s kojima je i sam nekada radio, a zalaže se i za povećanje maksimalne zatvorske kazne s 40 na 50 godina, piše Večernji list.

Cro Cop smatra da bi se odredba o uvjetnom otpustu, koji se prema sadašnjem Zakonu može zatražiti nakon trećine odslužene kazne, trebala promijeniti, te predlaže uvođenje odredbe po kojoj bi uvjetni otpust došao u obzir tek nakon izdržavanja dvije trećine zatvorske kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filipović ovu odredbu predlaže samo za osuđenike kažnjene zatvorom do 30 godina zatvora dok za počinitelje kaznenih djela za koja se dobije 30 i više godina zatvora, prema Filipovićevu prijedlogu, ne bi smjelo biti uvjetnog otpuštanja jer se radi o kažnjavanju zvjerskih činova.

Mirko Filipović kaže kako se u promišljanju kazni za napad ili ubojstvo službene osobe ugledao na američki zakon u kojem se napad na policajca tretira kao napad na državu te povlači najstrožije kazne. Npr., za slučaj ubojstva policajca, kazneni zakon SAD-a nema predviđenu mogućnost pomilovanja ubojice.

"U Hrvatskoj bi svatko dvaput promislio hoće li potegnuti oružje na policajca kad bi znao da je najmanja kazna koju može dobiti 15 godina, te da bi mu se moglo odrezati i punih 50 godina." - rekao je Cro Cop za Večernji list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara