"Croatia Airlines" učvršćuje poziciju na tržištu BiH

HRVATSKA zrakoplovna tvrtka "Croatia Airlines" otvorila je u ponedjeljak nove prostorije svojeg prestavništva u Sarajevu označivši i na taj način nastavak uspješnog poslovanja na bosanskohercegovačkom tržištu.

Voditelj predstavništva "Croatia Airlinesa" Ivica Veličan podsjetio je ovom prigodom kako je hrvatski zračni prijevoznik bio prvi koji je prepoznao mogućnosti tržišta susjedne zemlje.

Od trenutka kada je sarajevska zračna luka otvorena za civilni promet 1996. godine "Croatia Airlines" uspostavila je redovitu zračnu vezu glavnog grada BiH i Zagreba. Od tada pa do danas Sarajevo i Zagreb povezani su letovima "Croatije" dva puta dnevno radnim danima dok se u dane vikenda obavlja po jedan let nudeći putnicima iz BiH povoljne veze za brojne europske gradove.

"Croatia Airlines" se u BiH sučeljava s jakom konkurencijom jer redovite veze sa Sarajevom održava osam zračnih prijevoznika uključujući "Lufthansu", "Austrian Airlines", "Malev", "Turkish Airlines" i "Jat". Hrvatska zrakoplovna tvrtka za sada dijeli treću i četvrtu poziciju po broju putnika koje na godinu preveze iz BiH ili u tu zemlju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prateći zahtjeve tržišta "Croatija" je ponudila i niže cijene karata na nekim relacijama. Iz Sarajeva za Zagreb tako se sada može letjeti po cijeni od 66 eura za jedan smjer dok se uz presjedanje u Zagrebu iz Sarajeva može putovati za Zurich ili Bruxelles po cijeni od 199 eura.

Veličan je najavio kako će hrvatski zračni prijevoznik dosadašnju dinamiku letova za i iz Sarajeva održati i u 2004. godini uz uporabu zrakoplova tipa ATR-42 sa 48 sjedala koji u ovom trenutku u cijelosti zadovoljavaju zanimanje putnika. Od proljeća sljedeće godine bit će obnovljeni i letovi između Zagreba i Mostara. Ta je linija u zimskom razdoblju ukinuta zbog nerentabilnosti i tehničkih ograničenja koje ima mostarska zračna luka.

Ivica Veličan potvrdio je kako "Croatia" razmišlja i o uvođenju linija koje bi Sarajevo izravno povezivale s nekim od europskih odredišta.

Takva odluka ovisit će prije svega o ekonomskoj isplativosti no i o odluci vlasti Federacije BiH o sudbini domaće tvrtke "Air Bosna". Bosanskohercegovački zračni prijevoznik ne leti već tri mjeseca zbog nagomilanih gubitaka i prijeti mu stečaj ili likvidacija. "Air Bosna" bila je strategijski partner "Croatia Airlinesa" u održavanju redovite zračne veze između Zagreba i Sarajeva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara