Croatia Mobile: Najnoviji postupci Agencije također moraju biti predmet Upravnog nadzora

CROATIA MOBILE obratila se javnosti priopćenjem u vezi najnovijih vijesti objavljenih u medijima o dodjeli koncesije za treću GSM mrežu operateru Tele 2.

Priopćenje Croatia Mobilea donosimo u cijelosti:

Nakon što je predsjednik Vijeća agencije za telekomunikacije jučer u medijima priopćio da je Agencija suprotno zahtjevu Ministarstva obavila tehnički pregled na osnovu dokumentacije umjesto temeljem propisa iz novog pravilnika, te je odbila zahtjev Ministarstva za dostavom audio zapisa sjednica vijeća agencije za potrebe provođenja upravnog nadzora, Croatia Mobile kao strana u postupku nema drugog izbora nego se obratiti javnosti.

Objašnjenje predsjednika Vijeća agencije Gašpera Gaćine da audio zapise sjednica vijeća nije dostavio Ministarstvu "jer nisu sastavni dio spisa" u najmanju ruku je smješno, budući da je dužan Ministarstvu koje provodi upravni nadzor dostaviti sve dokumente na zahtjev bez oklijevanja ili vlastitih prosudbi o važnosti traženih dokumenata.

Ovim postupcima Gaćina daje naslutiti da se u audio zapisima nalaze kompromitirajući materijali koje želi sakriti od nadležnog tijela zbog toga što bi dokazali bez trunka sumnje kako je odluka o dodjeli koncesije za trećeg operatera mobilne telefonije donesena protuzakonito i pod pritiscima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako upravo je smiješno da Gaćina dva dana nakon što mu je ministarstvo kao tijelo izvršne vlasti izrjekom naložilo da pri obavljanju tehničkog pregleda ponuđaču TELE 2 mora postupiti prema odredbama pravilnika koji je stupio na snagu, obavještava ministarstvo preko medija da je agencija već izdala ponuđaču TELE 2 potvrdu o obavljenom tehničkom pregledu datiranu dan ranije od službenog stupanja na snagu novog pravilnika.

Iako želimo vjerovati da su ovi najnoviji postupci Agencije i predsjednika njenog  vijeća tek nastavak nesnalaženja u zakonskim odredbama koje propisuju provođenje postupka natječaja za dodjelu treće koncesije za mobilnu telefoniju, teško nam se othrvati dojmu da se radi o lobiranju i nastavku pritiska koji je i doveo do nezakonite odluke Vijeća agencije, a zbog ćega su druga dva sudionika u postupku zatražila upravni nadzor nad radom Vijeća.

Posljednji postupci odnosno prozirno sabotiranje provođenja upravnog nadzora Ministarstva nad radom Vijeća očito imaju za cilj nasilno potpisivanje koncesijskog ugovora sa ponuđačem TELE 2 prije završetka upravnog nadzora. Naime želi se državne institucije staviti u poziciju svršenog čina povlačenjem naknade za prvu godinu obavljanja koncesije na račun ministarstva financija i na taj način premjestitit težište pritisaka i lobiranja sa agencije na institucije izvršne vlasti.

Samtramo da su i ovi posljednji postupci Agencije dio prakse nad kojom Ministarstvo treba obaviti upravni nadzor. Molimo javnost da ove naše napore u cilju dolaska do pravednog rješenja suprotno objedama kojima smo izloženi ne prihvate kao sprječavanje ulaska trećeg operatera mobilne telefonije u RH.

Naša je namjera upravo suprotna; ne dopustiti da se u buduće međunarodni javni natječaji provode na način da se natječajna dokumentacija na hrvatskom i engleskom bitno razlikuju, da se kao primjerom odobrena praksa usvoji rasparčavanje poslovnih tajni iz institucija države koje su ih zakonom dužne kao tajnu čuvati, da se kao dobri poslovni običaj prihvati da će se za vrijeme trajanja ocjenjivanja ponuda sudionici u natječaju u pisanoj formi obraćati sa objedama na račun konkurenata svim saborskim zastupnicima, ministarstvima, premijeru i Predsjedniku države i da će se ponude na međunarodnom natječaju za čije je sastavljenje utrošeno više milijuna kuna odbaciti iz formalnih razloga uz kršenje zakonskih odredbi koje propisuju suprotno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara