"Croatian Chronichle" želi biti novina za sve američke Hrvate

HRVATSKA zajednica u New Yorku obilježila je u srijedu navečer izlazak drugog broja "Croatian Chroniclea" (Hrvatska kronika), lista koji želi postati novina za sve američke Hrvate.

Povodom izlaska drugog broja pokretači i realizatori nove hrvatske novine Sanja Bogović Floričić, Višnja Miočić i Katarina Deletis predstavile su list hrvatskim poslovnim ljudima, svećenicima iz hrvatskih župa, predstavnicima hrvatskih udruga i organizacija te istaknutim kulturnim djelatnicima iz New Yorka.

"Brojne i vrijedne aktivnosti Hrvata i hrvatskih zajednica na području Sjeverne Amerike mogu dobiti snagu i postići puni učinak samo ako Hrvati dobiju i svoj medij koji će o tim događajima informirati širu javnost", rečeno je na predstavljanju lista prema priopćenju dostavljenom Hini u Washingtonu.

Glavna urednica novine Višnja Miočić rekla je u četvrtak u razgovoru za Hinu da je osnovna zadaća "Hrvatske kronike" informiranje američkih Hrvata i svjedočenje o životu hrvatskih zajednica u SAD-u. Taj prostor trenutno ne pokriva ni jedan medij.

"Sada ne postoji novina koja bi zadovoljila informativne interese američkih Hrvata i pokrila cijelu hrvatsku zajednicu u Americi", kazala je ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Croatian Chronicle" tiska se u 3.000 primjeraka, a na 48 stranica, od kojih je osam u boji, donosi vijesti i priloge o Hrvatima i hrvatskim zajednicama iz cijele Sjeverne Amerike.

Među ostalim prilozima o životu američkih Hrvata u drugom broju tu je razgovor s Karlom J. Mirthom povodom izlaska njegove knjige "Život u emigraciji", tekst o Dennisu Kuchinicu, mogućem predsjedničkom kandidatu demokratske stranke koji je hrvatskog podrijetla te tekst o hrvatskom arhitektu Leu Modrcinu koji je dizajnirao novo newyorško kazalište.

Miočić je rekla kako je dio naklade lista u prodaji, a dio se distribuira kroz pretplatu te da je interes veliki o čemu svjedoče svakodnevni zahtjevi za pretplatu.

"Očigledno je da je tako nešto bilo potrebno", rekla je ona govoreći o "Hrvatskoj kronici" koja bi trebala zadovoljiti informativnu glad američkih Hrvata za vijestima iz njihove vlastite sredine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara