PREDSJEDNIČKI IZBORI

Crobarometar: Kolinda i Milanović idu u drugi krug, Škoro treći

Crobarometar: Kolinda i Milanović idu u drugi krug, Škoro treći
Foto: Nova TV

NOVA TV donosi istraživanje rejtinga predsjedničkih kandidata provedeno nakon što su Zoran Milanović i Miroslav Škoro objavili svoje kandidature. Istraživanje je ekskluzivno za Novu TV provela agencija IPSOS, CATI metodom, 26. i 27. lipnja, na uzorku od 1000 ispitanika. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge predsjedničkih kandidata 3,8%.

Prema novom Crobarometru Kolinda Grabar-Kitarović dobiva 37,1 posto birača, Zoran Milanović može računati na njih 31 posto. Miroslav Škoro trenutačno ima potporu od 19,5 posto, a Mislav Kolakušić je na 6,4 posto. Ivan Pernar u utrci za Pantovčak trenutačno može računati na 3,1 posto. Ostali kandidati dobivaju 2,8 posto.

U drugom krugu, ako uđu Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, pobjeđuje Kolinda s potporom od 56,1 posto prema 35,9 posto, a ni za koga ne bi glasovalo njih 4,2 posto, ne zna njih 3,8 posto.

Predsjednica pobjeđuje i Miroslava Škoru u drugom krugu, istina omjerom 50,2 posto prema 35,5 posto. Nikoga ne bi u tom slučaju biralo 9,2 posto birača, a ne zna njih 5,1 posto.

Kad Kolinda ne bi ušla u drugi krug, 65,8 posto njenih glasača zaokružilo bi Miroslava Škoru, a njih 17 posto glasovalo bi za Milanovića.

Tko može računati na čije birače

Predsjednica može računati na dominantno birače HDZ-a, točnije njih 81,8 posto koji će za nju glasovati. Tu je i 51,6 posto birača Mosta, zanimljivo i 30,1 posto birača Suverenista svoj glas će dati predsjednici, ali i 21,4 posto birača Živog zida.

Zoran Milanović može računati na 80,2 posto birača svoje stranke SDP-a, tu je i 80,1 posto birača Amsterdamske koalicije, ali i 22,5 posto birača Živog zida.

Miroslav Škoro ima potporu Suverenista, njih 69,1 posto će glasovati za njega, ali i Neovisnih za Hrvatsku čijih će 60,1 posto birača za njega dati svoj glas. I on ima značajnu potporu birača Živog zida, njih 23,5 posto glasovalo bi za Škoru, ali i birači Mislava Kolakušića, njih 27 posto.

Mislav Kolakušić tako je izgubio više od 40 posto svojih birača u predsjedničkoj utrci i sada može računati samo na njih 52 posto, objavio je Dnevnik Nove TV.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara