Crobexi oslabili drugi tjedan zaredom, najviše pala cijena dionice Uljanika

Crobexi oslabili drugi tjedan zaredom, najviše pala cijena dionice Uljanika
Ilustracija: Hina

NA ZAGREBAČKOJ su burzi Crobex indeksi prošloga tjedna blago oslabili, drugi tjedan zaredom, uz vrlo skroman promet, pa je nastavljeno višemjesečno razdoblje slabog interesa investitora za ulaganje u dionice.

Crobex indeks prošloga se tjedna spustio 0,18 posto, na 1.756 bodova, a Crobex10 za 0,05 posto, na 1.023 boda.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao Crobextransport, za 8,85 posto, dok je najviše porasla Crobexindustrija, 2,6 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna svega 15,3 milijuna kuna, što je oko 7,4 milijuna manje nego tjedan dana prije.

Uz to, ostvareno je i 6,14 milijuna kuna u blok prometu, i to dionicom HT-a, po cijeni od 153,5 kuna po dionici.

"I tjedan iza nas obilježio je nedostatak važnijih vijesti izdavatelja te niska likvidnost. Crobex je oslabio drugi tjedan zaredom, pa je sada na najnižoj razini od sredine siječnja", ističe Luka Grgić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 2,9 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena porasla gotovo 2 posto, na 155 kuna.

Slijedi dionica Zagrebačke banke, s prometom od 2,3 milijuna kuna. Cijena joj se spustila 1,7 posto, na 58 kuna.

U fokusu investitora bilo je i povlašteno izdanje Adrisa, kojim je ostvareno nešto više od 1,5 milijuna kuna prometa, uz rast cijene za 0,4 posto, na 488 kuna.

Milijunski promet protekloga tjedna ostvaren je još i dionicom Valamar Rivijere. Cijena joj je pritom oslabila 0,6 posto, na 33,8 kuna.

Među likvidnijim izdanjima najviše je pala cijena dionice Uljanika, za 22 posto, na 10,9 kuna.

Uprava i Nadzorni odbor Uljanika d.d. u četvrtak su odabrali za strateškog partnera Brodograđevnu industriju Split i Fincantierija, nakon čega će zajednički prionuti izradi plana restrukturiranja te posrnule brodograđevne grupe.

S druge strane, najviše je prošloga tjedna poskupila dionica Đuro Đaković grupe, za 7,75 posto, na 13,9 kuna.

Ukupno se prošloga tjedna trgovalo sa 74 izdanja, pri čemu je njih 32 dobilo, a 29 izgubilo na vrijednosti. Cijena 13 dionica ostala je, pak, na tjednoj razini nepromijenjena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara