Crobexi u blagom minusu, tržište nije reagiralo na nagodbu u Agrokoru

Crobexi u blagom minusu, tržište nije reagiralo na nagodbu u Agrokoru
Foto: Facebook/ZSE

NA ZAGREBAČKOJ su burzi jutros Crobex indeksi blago pali, nakon jučerašnjeg rasta, a tržište nije osjetnije reagiralo na nagodbu u Agrokoru. Crobex indeks bio je oko 11,30 sati u minusu 0,20 posto, na 1.817 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,15 posto, na 1.049 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 1,9 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna više nego jučer u ovo doba. Najveći promet, oko 785 tisuća kuna, ostvaren je povlaštenom dionicom Adris grupe, pri čemu joj je cijena pala 0,2 posto, na 425 kuna.

S prometom od oko pola milijuna kuna slijedila je dionica Podravke, koja je pojeftinila 0,3 posto, na 319 kuna. Dionicom Atlantic grupe ostvaren je, pak, promet od oko 280 tisuća kuna, pri čemu joj je cijena pala 1,9 posto, na 1.010 kuna. Promet veći od 100 tisuća kuna ostvaren je još samo dionicom HT-a, koja je pojeftinila 0,3 posto, na 149,00 kuna.

Od vijesti se ističe objava Ine 

Od poslovnih vijesti ističe se objava Ine na web stranici Zagrebačke burze kako je dogovorila kupnju Eni Croatia BV, podružnicu u vlasništvu Eni grupe, putem koje je Eni sudjelovao u zajedničkom projektu proizvodnje plina u hrvatskim odobalnim eksploatacijskim područjima Sjeverni Jadran i Marica.

Kao rezultat kupnje, INA će postati 100-postotni vlasnik te preuzeti samostalno upravljanje eksploatacijskim područjem Sjeverni Jadran i Marica. Transakcija pokriva 4,3 milijuna barela ekvivalenata nafte (boe) dokazanih i vjerojatnih rezervi te će povećati proizvodnju za oko 2.500 boe na dan.

Taj će potez omogućiti Ini daljnja ulaganja u eksploatacijska područja Sjeverni Jadran i Marica, a nakon transakcije, sav proizvedeni plin s eksploatacijskog područja Sjeverni Jadran bit će usmjeravan prema opskrbnom sustavu Hrvatske, priopćila je Ina. Dionicom te naftne kompanije jutros nije ostvarena niti jedna transakcija.

Sudeći po skromnom prometu i nevelikim oscilacijama cijena dionica, čini se da tržište nije znatnije reagiralo na pozitivne vijesti iz Agrokora.

Privremeno vjerovničko vijeće u utorak je jednoglasno prihvatilo prijedlog nagodbe u Agrokoru, prema kojem će najveći pojedinačni vlasnik biti ruski Sberbank, s 39,2 posto vlasničkog udjela, dok će dobavljači koncerna u prosjeku ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 posto, a financijske institucije i ostali vjerovnici do 20 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara