CroDemoskop: Josipoviću u drugom krugu 53,5 posto, Bandiću 33,7 posto glasova

Tekst: I.M.
Foto: Goran Mehkek/Cropix; Promocija plus

ISTRAŽIVANJE CroDemoskop kojeg je tijekom 28. i 29. prosinca provela agencija Promocija plus na reprezentativnom uzorku od 1.500 ispitanika, pokazuje kako među biračima koji su se izjasnili da će izaći na izbore u drugom krugu Ivo Josipović bilježi podršku od 53,5 posto, dok Milan Bandić u ovom trenutku može računati na potporu 33,7 posto birača. U ovom je trenutku 12,9 posto birača neodlučno.

85,1 posto birača Ive Josipovića će sigurno glasati za ovog kandidata, dok će od birača Milana Bandića njih 72,4 posto sigurno glasati za ovog kandidata.

Kad je u pitanju glasovanje birača ostalih kandidata iz prvog kruga, formirane su tri skupine izborne podrške. Prvu skupinu čine glasači kandidata koji su se priklonili na stranu Milana Bandića i nju čine birači Andrije Hebranga, Miroslava Tuđmana te Vesne Škare Ožbolt.

U drugoj su skupini glasači Vesne Pusić i Damira Kajina koji su naklonjeniji Ivi Josipoviću. Posljednju skupinu čine glasači kandidata iz prvog kruga kod kojih nema izrazitije potpore niti jednom od ova dva kandidata. Biračko tijelo Nadana Vidoševića ipak blago naginje na stranu Ive Josipovića, dok biračko tijelo Dragana Primorca i Josipa Jurčevića blago naginje na stranu Milana Bandića.

Birači Andrije Hebranga se u drugom krugu u 56,8 posto slučajeva opredjeljuju za Milana Bandića, u 12,7 posto za Josipovića, dok ih je 11,9 posto neodlučnih uz 18,6 posto onih koji neće izaći na izbore u drugom krugu.

Birači nezavisnog kandidata Nadana Vidoševića nešto češće biraju kandidata SDP-a Ivu Josipovića (40,2 posto), nego nezavisnog Milana Bandića (33 posto), uz 12,5 posto neodlučnih i 14,3 posto onih koji neće izaći na izbore u drugom krugu. Birači Vesne Pusić će se u drugom krugu opredijeliti za Josipovića u 72,5 posto slučajeva, dok Milana Bandića bira 8,8 posto birača Vesne Pusić, uz 10 posto neodlučnih i 8,8 posto onih koji neće izaći na izbore u drugom krugu.

Milan Bandić je izbor 38,2 posto birača Dragana Primorca iz prvog kruga, a Ivo Josipović 29,1 posto. Neodlučnih je 12,7 posto, dok svaki peti birač Dragana Primorca neće izaći na izbore u drugom krugu. Preko pola glasača Miroslava Tuđmana (51,6 posto) u drugom će krugu zaokružiti Milana Bandića, dok će njih 9,7 posto zaokružiti brojku ispred imena Ive Josipovića. Još je uvijek 16,1 posto njegovih birača neodlučnih, ali i 22,6 posto ih neće izaći na izbore u drugom krugu. Glasači Damira Kajina će u drugom krugu birati Ivu Josipovića u 73,3 posto slučajeva, Milana Bandića 10 posto, dok ih je 13,3 posto neodlučnih i svega 3,3 posto ih neće izaći na izbore u drugom krugu.

Nije izbor između "ljevice" i "desnice" jer obojica imaju podršku i na "onoj drugoj strani"

Rezultati pokazuju da se ne može reći da se u drugom krugu radi o izboru "ljevice" i "desnice" jer oba kandidata bilježe izbornu podršku i na "onoj drugoj strani". HDZ-ovo se biračko tijelo većinom opredijelilo za Milana Bandića (56,8 posto), dok je Ivo Josipović dobio glas 17,8 posto glasača HDZ-a. Još je svaki deseti glasač HDZ-a neodlučan (9,3 posto) dok je najveća apstinencija među biračima stranaka zabilježena upravo u biračkom tijelu HDZ-a (16,1 posto).

Birači SDP-a se znatno češće opredjeljuju za stranačkog kandidata nego za stranačkog disidenta. Ivo Josipović je izbor glasača SDP-a u 78,6 posto slučajeva, dok je to Milan Bandić za 16,6 posto birača vodeće opozicijske stranke. Svega je 4 posto neodlučnih birača ove stranke uz samo 0,9 posto onih koji neće izaći na izbore. Birači HNS-a znatno češće biraju Ivu Josipovića (71,2 posto), dok je Milan Bandić izbor glasača ove stranke u 9,6 posto slučajeva (uz 12,3 posto neodlučnih i 6,8 posto apstinenata).

HSS-ovo se biračko tijelo dvostruko više opredijelilo za Milana Bandića (50 posto) nego za Ivu Josipovića (25 posto), uz po 12,5 posto neodlučnih i apstinenata. Birači HSU-a su blago naginju na stranu Ive Josipovića (36,7 posto prema 26,7 posto), dok birači HSP-a znatno češće biraju Milana Bandića (48,1 posto prema 25,9 posto). IDS-ovi birači u 61,1 posto slučajeva biraju Ivu Josipovića, a u 11,1 posto Milana Bandića. HSLS-ovi birači podjednako biraju oba kandidata (po 31,3 posto), dok birači HDSSB-a i Kerumovog HGS-a znatno češće biraju Milana Bandića. Zanimljiva je i distribucija glasova među biračima koji su neodlučni kad je u pitanju izbor stranke. Ovi birači nešto češće biraju Ivu Josipovića (35,1 posto prema 25,2), ali je još uvijek veliki udio onih koji se nisu odlučili o kandidatu za predsjednika (23,9 posto) ili koji neće izaći na izbore (15,8 posto).  

Upravo je zbog velikog broja neodlučnih birača na Josipoviću i Bandiću da ih u narednih 10-ak dana što više pridobiju na svoju stranu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara