CRVENI ALARM Orkanska bura na obali, uništeni automobili i rasvjetni stupovi, puše i do 140 km/h

CRVENI ALARM Orkanska bura na obali, uništeni automobili i rasvjetni stupovi, puše i do 140 km/h

Foto: Miroslav Lelas, DHMZ, Dino Stanin/ Pixsell

NAJJAČA bura dosadašnjeg tijeka jeseni puše ovih dana u Dalmaciji. Na Crometeo mjernoj postaji Dinara Duvjakuša u ponedjeljak navečer izmjeren je udar bure od 137 km/h, a u Brelima 132 km/h. Prema službenim podacima DHMZ-a, u Makarskoj su udari bure dosezali 115 km/h, a na Marjanu 97 km/h.

Jaka bura s olujnim udarima u Splitu dovoljna je da bila da se dogode i prve materijalne štete. Tijekom dana bura je lomila grane i rušila kontejnere u različitim dijelovima grada, a navečer je uspjela srušiti rasvjetni stup u ulici Domovinskog rata, javlja Dalmacija Danas.Olujni vjetar rušio je i stabla nedaleko zadarske osnovne škole Petar Preradović. Stablo je smrskalo dva automobila koja su bila parkirana u neposrednoj blizini, materijalna šteta je prilično velika. No, prava je sreća da se nitko nije našao u blizini jer je moglo doći do puno gorih posljedica od materijalne štete.

Utorak donosi jaku tramontanu s olujnim udarima, a osobito će podno gorja biti i orkanskih udara. Slabljenje vjetra očekuje se tek u drugom dijelu srijede.

Što nas čeka idućih dana?

Nakon stabilnog i toplog razdoblja, jesen je potkraj prošloga tjedna i na početku ovoga pokazala i svoje drugo lice, koje uključuje kišu, ponegdje i obilnu, jak i olujan vjetar, u najvišem gorju i snijeg. U utorak će kiše biti manje, sredinom tjedna sasvim će izostati, a od petka je ponovno mjestimice moguća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedno od područja Hrvatske gdje je tijekom utorka najveća vjerojatnost za kišu je krajnji istok, gdje će biti i najoblačnije, iako slabe kiše može biti još ponegdje u Posavini, Slavoniji i Podravini. Bit će vjetrovito uz mjestimice jak, moguće na udare i olujan sjeverni vjetar, a dnevna temperatura zraka uglavnom od 10 do 14 °C.

U središnjoj će Hrvatskoj biti malo toplije, uz jutarnju temperaturu od 5 do 8 °C, te poslijepodnevnu između 13 i 16 °C. Uz djelomice sunčano vrijeme i promjenljivu naoblaku, samo će mjestimice biti kiše. Ponegdje će puhati jak, na udare moguće i olujan sjeverac i sjeveroistočnjak, kojeg će biti i u gorju. Na obali sjevernog Jadrana pak puhat će bura, prema otvorenome moru i tramontana, također jaki i olujni, ponegdje i s orkanskim udarima. Najviše će sunca biti u Istri, no uz promjenljivu naoblaku sunčanih će razdoblja biti gotovo posvuda. Povećana vjerojatnost za malo kiše postojat će osobito u dijelu Like, a i u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice može pasti poneka kap, pri čemu će oblačnije nego drugdje biti u zaleđu Biokova. Puhat će umjerena i jaka, na udare nerijetko i olujna bura, na otvorenome moru tramontana, pri čemu će more biti valovito pa i jače valovito. Najviša temperatura zraka većinom od 15 do 18 °C.

Podjednake vrijednosti bit će i na jugu Hrvatske, gdje će također biti vjetrovito, osobito do sredine dana s jakom burom i tramontanom, mjestimice i s olujnim udarima. Uz više oblaka ponegdje može pasti malo kiše.

Od srijede do petka navečer u kontinentalnom području suho, uz dulja sunčana razdoblja, no u prvome dijelu dana uz mjestimičnu maglu, posebice od četvrtka. Zatoplit će, i na kopnu, i na moru, gdje će najviša temperatura opet biti viša od 20 °C. Prevladavat će sunčano, a vjetar će tijekom srijede potpuno oslabjeti. Mjestimična kiša moguća je ponovno od petka navečer, javlja HRT.

Crveni alarm

Diljem obale na snazi je crveno upozorenje Meteoalarma zbog jakog vjetra. "Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", upozorava Meteoalarm.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara