KORONAVIRUS U SVIJETU

Crveni križ osuđuje američke čelnike zbog neodgovornih politika u vezi s pandemijom

Crveni križ osuđuje američke čelnike zbog neodgovornih politika u vezi s pandemijom
Ilustracija: EPA

AMERIČKI kontinent plaća visoku cijenu koronavirusu zbog "neodgovornih politika" nekih čelnika poput Donalda Trumpa i Jaira Bolsonara, ocijenio je u visoki dužnosnik Crvenog križa. 

Brojni čelnici tog kontinenta su "neodgovorni", izjavio je predsjednik Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) Francesco Rocca, i naglasio da se ne radi samo o Brazilu i Sjedinjenim Državama.  

"Američki kontinent plaća najvišu cijenu svojih politika koje ne slijede stajališta znanstvene zajednice", rekao je novinarima tijekom virtualnog brifinga. "Virus je politiziran, to je smiješno", dodao je.  

Sjedinjene Države su pandemijom najzahvaćenija zemlja na svijetu s više od 127.000 umrlih i više od 2,6 milijuna oboljelih, a drugi je Brazil s oko 60.000 umrlih i 1,4 milijuna slučajeva.

Jako zahvaćeni i Peru, Čile i Meksiko

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro "je podcijenio posljedice covida i njegova zemlja trpi posljedice", rekao je Rocca i podsjetio da je Bolsonaro koronavirus usporedio s "gripicom" i bunio se protiv mjera ograničenja kretanja i zatvaranja trgovina. "Sada su rezultati tu, pred očima svijeta" izjavio je Rocca.

On je podsjetio da su na američkom kontinentu jako zahvaćeni i Peru, Čile i Meksiko.

U Latinskoj Americi i na Karibima procjenjuje se kako bi u tri mjeseca moglo umrijeti više od 400.000 osoba ako se ne poduzmu strože sanitarne mjere, prema Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji (OPS).

U svijetu je u pandemiji covida-19 umrlo više od 511.000 osoba i ima više od 10,5 milijuna slučajeva, i daleko je od kraja, nedavno je upozorila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara