Crveno nam se piše: Unutarnji dug narastao na 18 milijardi kuna

Tekst: I.Ć.
Foto:Goran Mehkek (Cropix)

"PREMA objavljenim podacima Ministarstva financija manjak konsolidirane opće države u prvih šest mjeseci ove godine premašio je 8,2 mlrd kuna, a usporedbe radi u istom razdoblju prošle godine ostvaren je višak od 2,7 mlrd kuna. Kako je uz pokrivanje spomenutog manjka država morala servisirati i otplate domaćeg i inozemnog duga (8,5 mlrd kuna) ukupno zaduživanje u promatranom razdoblju iznosilo je gotovo 18 milijardi kuna", stoji u ovotjednoj analizi Privredne banke Zagreb d.d. kojima je svrha osigurati klijentima PBZ-a analitički osvrt na ekonomska kretanja i događaje na financijskom tržištu. 

Visoki unutarnji dug obuhvaća, objašnjeno je u analizi središnji državni proračun, izvanproračunske fondove od kojih su najznačajnije Hrvatske ceste te 53 jedinice lokalne i
područne regionalne samouprave. Analiza nije obuhvatila Hrvatske autoceste i HBOR.

"Isto tako deficit je na gotovinskom načelu odnosno ne obuhvaća promjenu u dospjelim a neplaćenim obvezama navedenih jedinica. Usporedbe radi, prema raspoloživim podacima Ministarstva financija, ovako visok deficit zadnji je puta (na godišnjoj razini) zabilježen u 2003. i 2004. godini u jeku gradnje autoceste prema Splitu", navodi se u analizi.

Podsjetimo, kako smo već pisali neslužbeni podaci govore kako se dug mjesečno povećava za dodatnih 600 milijuna kuna, dok je  kritična granica postavljena na 20 milijardi kuna, nakon čega bi mogao uslijediti krah gospodarstva. Najveći uteg je neprovođenje antirecesijske mjere plaćanja unutar 60 dana, i to posebice u velikim javnim poduzećima. Pet velikih javnih tvrtki među kojima su INA, te monopolisti HEP, Hrvatske željeznice, HAC i HC trenutno imaju duga prema svojim dobavljačima više od 6 milijardi kuna. Šuker je sve brojke pobijao izjavom kako to "baš i nije tako".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara