Čupić: Što reći kad je promet nedjeljom 43 tisuće kuna, subotom 49, a u tjednu 17?

Čupić: Što reći kad je promet nedjeljom 43 tisuće kuna, subotom 49, a u tjednu 17?
Screenshot: HRT

U TEMI DANA na Hrvatskoj televiziji gostovali su Denis Čupić, direktor Westgatea i predsjednik HUP-ove Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara, te Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine.

Štulić je kazala da se sindikat već godinama bori za reguliranje rada nedjeljom jer brojni njihovi članovi žele da jedan dan tjednog odmora bude nedjelja jer su im i tada drugi članovi obitelji slobodni. Ustvrdila je da su se njima javili i neki vlasnici trgovina iz trgovačkih centara koji tvrde da ne žele raditi nedjeljom jer imaju mali promet, ali da moraju poštovati pravila centra.

Denis Čupić rekao je da je nedjelja drugi najjači dan nakon subote u neprehrambenim trgovinama u šoping-centrima te da Ministarstvo ne barata točnim podatkom o nedjeljnom prometu, nego generaliziranim podatkom kompletne maloprodaje koji uključuje i veleprodajne račune u maloprodajnim objektima koji uključuju i one trgovine koje rade samo od ponedjeljka do petka, npr. trgovine s dijelovima za automobile. "Mi smo na to upozorili i ministra Horvata. To je toksičan podatak i ne može biti meritoran", ustvrdio je Čupić.

"Mi smo u veljači razgovarali s Ministarstvom i nadali smo se da ćemo o regulaciji rada nedjeljom provesti javnu raspravu temeljenu na analizama, a sad smo u situaciji da izlazi gotov prijedlog Zakona. Ključ svega je regulacija rada nedjeljom, a ne zabrana, i regulacija za sve sektore jer nije trgovina jedina koja radi nedjeljom", kaže Čupić.

O plaćama nedjeljom

"Mi smo radili neku grubu analizu u šoping-centrima. Već sad brojni poslodavci plaćaju rad nedjeljom 30 do 70 posto, neki čak i 100 posto veću satnicu! Kad vidite da je promet nedjeljom u trgovini 43 tisuća, subotom 49, koliko je to puno u odnosu na dnevni prosjek preko tjedna od 17 tisuća kuna", kazao je Čupić.

"Ovakva situacija dovest će do pada plaća", zaključio je Čupić.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara