Dačić: Hrvatska je odlukom o ZDS-u poslala Srbima zastrašujuću poruku

Dačić: Hrvatska je odlukom o ZDS-u poslala Srbima zastrašujuću poruku

Foto: Hina

PREPORUKOM da se ustaški pozdrav Za dom spremni ponekad može nekažnjeno koristiti Hrvatska po tko zna koji put relativizira zločine počinjene u NDH, a Srbima u Hrvatskoj šalje "zastrašujuću poruku", ocijenio je u petak srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

Komentirajući preporuku Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima o iznimkama u korištenju ustaškog pozdrava Za dom spremni, Dačić je ocijenio da je to nastavak niza akata službene hrvatske vlasti koji su "u izravnoj suprotnosti s temeljima na kojima su izgrađeni poslijeratna Europa i međunarodni poredak", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

"Ovim aktom Hrvatska po tko zna koji put relativizira užasne i genocidne zločine počinjene u NDH tijekom Drugog svjetskog rata, a preostalim Srbima u Hrvatskoj šalje više nego zastrašujuću poruku", naglasio je Dačić.


Po njegovoj ocjeni, takvo "kompromisno" rješenje Vijeća koje "otvoreno koketira s predstavnicima neofašističke hrvatske desnice, ne samo da je pravno i logički neobjašnjivo i neodrživo, nego je i politički nepodnošljivo u 21. stoljeću".

"Je li itko normalan u Njemačkoj može zamisliti da se pripadnicima Wehrmachta ili SS postrojbi održava komemorativni skup koji počinje uzvikom Sieg Heil"? upitao je Dačić.

Šef diplomacije pozvao je "predstavnike međunarodne zajednice i visoke dužnosnike EU-a da iskoriste svoj utjecaj kako bi se Hrvatska konačno počela ponašati kako priliči državi članici EU-a i civiliziranog svijeta", navodi se u priopćenju srbijanskog ministarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara