Dačić kaže da bi desetak država moglo povući odluku o priznanju Kosova

Dačić kaže da bi desetak država moglo povući odluku o priznanju Kosova
Foto: Hina

SRPSKI šef diplomacije Ivica Dačić najavio je mogućnost da još desetak država promijeni stajalište o državnosti Kosova i povuče odluku o priznanju samoproglašene kosovske neovisnosti kao Liberija prošli tjedan, a što je kosovski ministar nazvao lažnom viješću službenog Beograda. 

"Barem desetak država trenutno važe stav o KiM (Kosovo i Metohija). Mnogo je zemalja priznalo Kosovo ne raspolažući pravim informacijama, i sada, kad vide kako zaista stoje stvari, preispituju odluke. Zato imamo razloga vjerovati da će broj  pasti ispod 100, a tada tzv. Kosovo može samo sanjati da će postati dio međunarodnih organizacija", izjavio je Dačić za beogradske Večernje novosti.

Dosadašnje diplomatske aktivnosti Beograda na međunarodnoj sceni dale su rezultate, a nedavna odluka Liberije o povlačenju priznavanja neovisnosti Kosova druga je u razdoblju od četiri mjeseca i, uz prethodne dvije od prošle godine, Beogradu daju nadu da je realno daljnje smanjivanje broja zemalja koje su prethodnih godina stale uz Prištinu, ocjenjuju Večernje novosti.

Od priznavanja kosovske neovisnosti prvo je, poslije smjene vlasti, odustala mala otočna država u Gvinejskom zaljevu Sveti Toma i Princip, a slijedile su je Surinam, Gvineja Bisao, Burundi i, prošlog tjedna, Liberija.

Dačić je rekao da je prošlotjedno povlačenje Liberije s popisa država koje su priznale Kosovo "samo jedno u nizu".

Je li Liberija povukla priznanje?

Istodobno, kosovski šef diplomacije Bedhjet Pacoli ustvrdio je da Liberija nije povukla priznanje neovisnosti Kosova i poručio kako "srpski mediji šire lažne vijesti".

"Upravo sam razgovarao s Vladom Liberije i potvrdili su mi da Liberija nije povukla priznanje Kosova. Vijesti i nota koju šire srpski mediji su lažne i dio pokušaja ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da širi lažne vijesti", napisao je Pacoli na svom Twitteru.

Dačić je ranije na tiskovnoj konferenciji predočio novinarima preslik note liberijskog Ministarstva vanjskih poslova o povlačenju priznanja.

Jedna od skorašnjih diplomatskih akcija Beograda bit će da Kosovu ponovno onemogući prijem u Interpol, gdje Priština među 192 države mora osigurati dvotrećinsku većinu članica koje su glasale.

"Zbog toga je za Beograd prioritet da u iduća četiri mjeseca, do zasjedanja Opće skupštine svjetske policijske organizacije, umanji broj sigurnih glasova za Kosovo", ocjenjuju Večernje novosti, list blizak vladajućoj koaliciji naprednjaka (SNS) srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i socijalista (SPS) šefa diplomacije Ivice Dačića.

Kosovo je neovisnost jednostrano proglasilo 2008. godine, što je do sada priznalo više od 100 zemalja, ali ne i dvije države među vodećim svjetskim velesilama - Rusija i Kina, te Indija i Brazil, ali i pet članica EU-a - Španjolska, Rumunjska, Cipar, Grčka i Slovačka.

Službeni Beograd, pozivajući se na suverenitet i integritet Srbije zajamčen Ustavom i međunarodnim dokumentima, te Rezolucijom 1244 UN, nastoji spriječiti prijem Kosova u međunarodne organizacije, a poglavito onemogućiti članstvo u UN-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara