Dačić kritizira Hrvatsku zbog Vučića: "Kako će tek predsjedati Unijom?"

Dačić kritizira Hrvatsku zbog Vučića: "Kako će tek predsjedati Unijom?"
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

SRPSKI ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je u srijedu da su reakcije u Hrvatskoj u povodu najavljenog sudjelovanja predsjednika Srbije i vođe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića na kongresu europskih pučana u Zagrebu posljedica "općeg protusrpskog ozračja" i upitao kako će Hrvatska predsjedati EU-om kad bez problema ne može organizirati ni skup EPP-a.

Dačić je, kako se navodi u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Srbije (MSP), istaknuo kako "histerija u Hrvatskoj" nije problem Vučića i Srbije, nego Hrvatske, "zemlje koja za koji mjesec preuzima predsjedanje Europskom unijom".

"Kako će Hrvatska predsjedati EU-om kada nije u stanju organizirati ni skup EPP bez problema? Kako će organizirati skup EU-a sa Zapadnim Balkanom i druge regionalne skupove?" upitao je Dačić.

Po njegovoj ocjeni, "histerija u Hrvatskoj" posljedica je "opće antisrpske atmosfere, koja se u Hrvatskoj sustavno stvara nijekanjem genocida u Drugom svjetskom ratu, rehabilitiranjem ustaštva, lažima o navodnoj velikosrpskoj agresiji, iako su u pitanju Srbi koji su stoljećima tu živjeli".

"Time se legitimira stara priča o Srbima kao remetilačkom faktoru, koji treba eliminirati", ocijenio je Dačić.

"Srbija hoće i misli da trebamo gledati naprijed u budućnost i da nam tragedije iz prošlosti budu pouke, a ne primjeri za sljedeće naraštaje", ocijenio je Dačić u priopćenju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara