Dačić tvrdi da pregovori s Koštunicom "idu u dobrom smjeru"

PREDSJEDNIK Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić tvrdi da postizborni pregovori s Koštuničinim blokom "idu u dobrom smjeru" te da je postignut "načelni sporazum".

Dačić je danas u zgradi srpske Vlade dva i pol sata pregovarao s premijerom Koštunicom, čelnikom DSS-a, kome je društvo pravio Velimir Ilić iz Nove Srbije. Dačića su pratili čelnici stranaka iz njegovog bloka

Dačić je rekao da je na razgovorima utvrđeno da za njegov blok nema "ničega spornog" u četiri principa koja su jučer kao osnov vlastitog koalicijskog dogovora utvrdili DSS-NS i radikali. Dačić, međutim, kaže da će inzistirati na petom načelu, koje bi po njegovom mišljenju trebala biti socijalna pravda.

Dačić je rekao kako će sutra iznijeti svoje konkretne zahtjeve koji se prvenstveno odnose na nove zakone o mirovinama, o radu, zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju. Također je rekao kako socijalisti i DSS imaju slične stavove o državnim i nacionalnim pitanjima, te da nisu razgovarali o podjeli ministarskih mjesta.

Razgovore sa svojim potencijalnim partnerima je opisao kao "konstruktivne" i rekao "da se odvijaju u dobrom smjeru", te najavio da će se nastaviti sutradan. Točan sastav njihovih sudionika, pak, ovisi od Koštunice.

Rekavši kako je uz samu najavu razgovora postignut načelni sporazum o zajedničkoj politici nove vlade, ali da tek treba uslijediti konkretan sporazum koji bi sadržavao i rokove za donošenje zakona na kojima inzistiraju socijalisti.

Vođa socijalista nije odgovarao na pitanja u vezi eventualnog formiranja vlade sa Demokratskom strankom. Jedino je prokomentirao izjavu Borisa Tadića da su socijalisti za njegovu demokratsku stranku "dobar partner u vladi” te rekao da ne može osporiti što drugi govore.

Međutim, isto je tako dodao da se nada "da oni koji tako govore o SPS-u tako govore bez obzira sa kim SPS bude pravila parlamentarnu većinu”.

Dačić je opovrgao napise o tome kako ga je Javier Solana, predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnost, nazvao i nastojao uvjeriti da potpiše koalicijski sporazum s demokratima.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara